Vezetékes gyorsjelentés: szeptemberben átlépte a 77 százalékot a nagy sebességű internet-előfizetések aránya

Közzétéve: 2020. november 20.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2020. szeptember végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 608 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,314 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 960 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,184 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 38,4 százalék volt szeptember végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 23 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,4 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,2 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma szeptember végén 197 ezer volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,098 millióra, az IP-alapú hangcsatornák száma pedig 1,575 millióra csökkent az időszak végére. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke szeptember végén 3,001 millióra csökkent.

Szeptember végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 21,9 százalékkal, a harmadik helyen 21,4 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,7 százalékos részesedést értek el.

Szeptemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,36 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,13 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 14 millió, IP-alapon 254 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 93,6 perc volt.

2020. szeptember végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 859 ezer földrajzi számot hordoztak.