A Médiatanácsnak nincs hatásköre a közmédiás hangfelvételek ügyében

Közzétéve: 2020. december 8.

Hatáskör hiányában nem indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a közszolgálati médiaszolgáltató hírszerkesztési gyakorlata ügyében a hozzá beérkezett bejelentések nyomán – döntött a testület e heti ülésén. A grémium véglegesítette egy pápai és egy budapesti rádiós frekvencia pályázati felhívását, valamint elvégezte az alaki vizsgálatot egy nyíregyházi és egy mosonmagyaróvári rádiós frekvenciapályázaton.

A hatáskörébe tartozó rendelkezések hiányában nem indít eljárást a Médiatanács a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben

A november 12-én nyilvánosságra került hangfelvételekre hivatkozó, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. hírszerkesztési gyakorlatát kifogásoló bejelentések alapján folytatott le vizsgálatot a Médiatanács. A testület megállapította: nem merült fel a hatóság hatáskörébe tartozó rendelkezés megsértése, így a Médiatanács nem indított eljárást a szolgáltatóval szemben. A médiaszolgáltatók a médiaszabályozás alkalmazásakor kizárólag az általuk közzétett tartalom kapcsán vonhatók felelősségre; a műsorkészítés során elkövetett esetleges jogsértéseikre a médiaigazgatási jogszabályok nem terjednek ki. Emellett a médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét, miszerint a médiaszolgáltatók szabadon határozzák meg, hogy milyen elvek mentén, milyen szempontokat figyelembe véve állítják össze műsoraikat, és azt, hogy miről számolnak be, a témákat milyen szempontból és milyen mélységben érintik.

A bejelentők a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveinek megsértésére is hivatkoztak, ezek az alapelvek azonban a médiatörvényben található olyan általános, deklaratív jellegű rendelkezések, amelyek nem szerepelnek konkrét tényállásokban, ezért hatásköri szabályok hiányában érvényesülésüket nem vizsgálhatja a Médiatanács. A testület ugyancsak nem ellenőrizheti a Közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését sem, ezeket ugyanis a Közszolgálati Testület felügyeli.

Bár a bejelentések kifogásolták a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát is, a médiaszabályozás alapján a testület ezt kizárólag kérelemre és csak konkrét tartalom esetében vizsgálhatja. Ilyen kifogást először a médiaszolgáltatónál kell jelezni a műsorszám sugárzásától számított 72 órán belül, és meg kell határozni a kifogásolt tájékoztatástól érdemben eltérő, hiányolt álláspontot. A Médiatanácshoz érkezett beadványok egy része azonban nem jelölt meg konkrét műsort, a többiben szereplő két említett műsorszám pedig a bejelentés benyújtása előtt több hónappal került adásba, így a vizsgálathoz a médiatörvényben előírt speciális feltételek nem teljesültek.

Rádiós pályázatok

Véglegesítette és pénteken teszi közzé honlapján a testület a Pápa 95,7 MHz helyi és a Budapest 89,5 MHz körzeti vételkörzetű frekvenciák pályázati felhívásait kereskedelmi jelleggel. A pápai ajánlatokat január 18-án, a budapestieket január 20-án lehet majd benyújtani.

A tanács elvégezte a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi vételkörzetű frekvenciák közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát. A grémium a nyíregyházi pályázaton hiánypótlásra szólította fel a Médiahíd Kft.-t, a mosonmagyaróvári eljárásban pedig a Katolikus Rádió Zrt.-t.

Hozzájárult a testület, hogy a Karc FM Média Kft. december 8-a helyett legkésőbb február 6-án kezdje meg KARC FM 98,4 néven működő, közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Sopron 98,4 helyi frekvencián.

Az éves beszámolásra kötelezett rádiók és televíziók vizsgálata

A Médiatanács megvizsgálta a 2019-re vonatkozó beszámolási kötelezettségek teljesítését az arra kötelezett médiaszolgáltatók körében. A testület összesen 26 szolgáltatónál állapított meg jogsértést, közülük 25 felszólítás után elküldte beszámolóját, egy vállalkozás pedig – a Progetto Média Kft. – 70 ezer forintos bírságot kapott. A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.