Televíziós gyorsjelentés: decemberben 59,7 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya

Közzétéve: 2021. február 11.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban csaknem 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., Canal+ S.á.r.l. (UPC Direct), Antenna Hungária Zrt., 2020. december végén 3,405 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 81,5 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül decemberben 2,033 volt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 666 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 77 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 59,7 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 21,8 százalékra csökkent, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 18,5 százalék maradt.
2020. decemberében a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Magyar Telekom a piacvezető 32,4 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 28,2 százalékos, a Vodafone 18,8 százalékos, majd a UPC Direct 6,0 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 2,662 millió, ezen belül az analóg előfizetések száma 629 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 33,4 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 27,1 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 23,7 százalékos részesedéssel.
A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,2 százalékos részesedéssel, második  a UPC Direct  28,9 százalékos, a harmadik pedig a Telekom 28,5 százalékos részesedéssel.  2020. december végén a MinDig TV Extra részesedése 10,3 százalék volt.