Vezetékes gyorsjelentés: februárban már majdnem 79 százalék volt a nagy internetsebességre képes előfizetések aránya

Közzétéve: 2021. április 26.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2021. február végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 576 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,316 millió volt, míg az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 1,030 millióra emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,232 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 39 százalék volt február végén.

A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 22,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,3 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma február végén 185 ezer volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,058 millióra, az IP-alapú hangcsatornák száma pedig 1,567 millióra csökkent az időszak végére. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke február végén 2,946 millióra csökkent.

Február végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,5 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,0 százalékkal, a harmadik helyen 20,7 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,8 százalékos részesedést értek el.

Februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 28,76 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 62,86 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 14 millió, IP-alapon 255 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 95,9 perc volt.

2021. február végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 852 ezer földrajzi számot hordoztak.