Vezetékes gyorsjelentés: elérte a 79 százalékot a nagy internetsebességre képes előfizetések aránya

Közzétéve: 2021. május 18.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2021. március végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 571 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,320 millió volt, míg az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 1,045 millióra emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,246 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 39,1 százalék volt március végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 22,6 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,3 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma március végén 183 ezer volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,052 millióra csökkent, az IP-alapú hangcsatornák száma pedig 1,567 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke március végén 2,937 millióra csökkent.

Március végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,6 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,1 százalékkal, a harmadik helyen 20,6 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,8 százalékos részesedést értek el.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 28,68 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 62,7 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 16 millió, IP-alapon 312 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 117,1 perc volt.

2021. március végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 858 ezer földrajzi számot hordoztak.