Vezetékes gyorsjelentés: áprilisban az optikai szálon nyújtott szélessávú előfizetések száma nőtt, a többié csökkent

Közzétéve: 2021. június 14.

2021. április végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 565 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,318 millió volt, míg az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 1,053 millióra emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,246 volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 39,3 százalék volt április végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 22,5 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,2 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma április végén 181 ezer volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,044 millióra, az IP-alapú hangcsatornák száma pedig 1,563 millióra csökkent az időszak végére.  A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke április végén 2,923 millióra csökkent.

Április végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,7 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,1 százalékkal, a harmadik helyen 20,4 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,8 százalékos részesedést értek el.

Áprilisban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 28,54 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 62,4 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 14 millió, IP-alapon 267 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 101,1 perc volt.

2021. április végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 858 ezer földrajzi számot hordoztak.