Vezetékes gyorsjelentés: a 80 százalékos határhoz ért a nagy sebességre képes internet-előfizetések száma

Közzétéve: 2021. augusztus 19.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2021. június végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 555 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,320 millió volt, míg az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 1,074 millióra emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,258 volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 39,5 százalék volt június végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 22,4 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,1 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma június végén 177 ezer volt. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,031 millióra, az IP-alapú hangcsatornák száma pedig 1,557 millióra csökkent az időszak végére.  A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke június végén 2,898 millióra csökkent.

Június végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,9 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,2 százalékkal, a harmadik helyen 20,1 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,8 százalékos részesedést értek el.

Júniusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 28,30 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 61,93 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 12 millió, IP-alapon 223 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 85,1 perc volt.

2021. június végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 849 ezer földrajzi számot hordoztak.