Az SK/15179-28/2020. számú határozat az EuroCable Magyarország Kft. által az Invitel Távközlési Zrt.-vel szemben indított jogvitás eljárásban

Közzétéve: 2021. december 21.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: „Hatóság”) jogvitás eljárásban eljáró tanácsa (a továbbiakban: „eljáró tanács”) a EuroCable Magyarország Kft.-nek (székhelye: 1119 Budapest, Andor u. 47-49.; cégjegyzékszáma: 01-09-908410; a továbbiakban: „Kérelmező”) a Hatósághoz 2020. június 10-én érkezett, SK/15179-1/2020. iktatószámú, majd SK/15179-3/2020., SK/15179-5/2020., SK/15179-7/2020. és SK/15179-8/2020. iktatószámokon pontosított kérelmére (a továbbiakban: „Kérelem”) az Invitel Távközlési Zrt.-vel (székhelye: 1134 Budapest, Váci út 37., cégjegyzékszáma: 01-10-049957; a továbbiakban: „Kérelmezett”) szemben SK/15179/2020. számon, nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózat kiépítése tárgyában indult jogvitás eljárásban

1.

a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózat kiépítéséhez fűződő közérdekből korlátozza a Kérelmezett használatának és a használat átengedésének jogát és a Kérelmező javára

használati jogot alapít

a Kérelmezett tulajdonában lévő és általa Benczúrfalva-Nógrádmegyer viszonylatban üzemeltetett légkábel oszlopsorra, illetve az oszlopsorral érintett nyomvonalra (a továbbiakban: „Fizikai infrastruktúra”) az alábbiak szerint.

a) A Fizikai infrastruktúra felhasználása, a használati jog tartalma

A Kérelmező a jelen határozattal alapított használati jog alapján az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (a továbbiakban: „Eht.”) 188. § 80/a. pontja szerinti nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózat (a továbbiakban: „Hálózat”) kiépítéséhez szükséges elektronikus hírközlési építmény létesítése céljából jogosult a Fizikai infrastruktúrát használni. E használati joga alapján a Kérelmező jogosult helyhez kötött nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatának kiépítése érdekében a jelen határozat rendelkező rész b) pontja szerinti elektronikus hírközlési építményét a Fizikai infrastruktúrán létesíteni, azt eltávolítani, átépíteni, továbbá a Fizikai infrastruktúrán kiépített hálózatot fenntartani, üzemeltetni, illetve ezen tevékenységhez szükséges mértékben a Fizikai infrastruktúrát igénybe venni. A Kérelmezőnek a Fizikai infrastruktúrára vonatkozó használati joga egyéb célra, illetve egyéb hasznosítási módra nem terjed ki.

b) Az elektronikus hírközlési építmény elhelyezésének helye és módja

Benczúrfalva-Nógrádmegyer viszonylaton optikai légkábel elhelyezése a Kérelmezett tulajdonában levő Fizikai infrastruktúrán az alábbiak szerint:

i)        Az elektronikus hírközlési építmény elhelyezésének helye: 3170 Benczúrfalva, Fő út 67. számmal szembeni oszloptól 3132 Nógrádmegyer, Petőfi út 202. számmal szembeni oszlopig.

ii)      Az elektronikus hírközlési építmény elhelyezésének módja: a Kérelmezett tulajdonában álló oszlopsoron kábelhely kialakításával és a kialakított kábelhelyen történő elhelyezéssel.

c) Az elektronikus hírközlési építményen elhelyezhető elektronikus hírközlési berendezések műszaki jellemzői, helyigénye

Az elektronikus hírközlési berendezés műszaki jellemzői: 1 db optikai kábel - átmérő 11 mm -5100 méter hosszan, a szükséges helyeken - a vonatkozó építésügyi szabályok szerint, így különösen a kiviteli terv alapján meghatározott számú - optikai kötődoboz (kötésszerelvény) megszakítással.

Az elektronikus hírközlési berendezés helyigénye: meglévő oszlopsoron egy darab kábelhely, továbbá a szükséges pontokon a kötésszerelvények helye.

d) Az elektronikus hírközlési építmény környezetének helyreállításához szükséges és elégséges feltételek

Amennyiben az elektronikus hírközlési építmény környezetének helyreállítására irányuló tevékenység szükségessége merülne fel, úgy a Kérelmező köteles arra nézve vagy az ahhoz kapcsolódó munkát saját költségén elvégezni, köteles továbbá az Eht. 96. § (2) bekezdésében foglaltak szerinti eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettségének eleget tenni.

e) Egyéb feltételek

A fenti b)-c) pontokra vonatkozóan a Kérelmező köteles saját elektronikus hírközlő hálózatának kiépítése (a tervezés megkezdésétől a kivitelezést lezáró átadás-átvételi eljárásig), üzemeltetése és karbantartása során - a Kérelmezettel és a Fizikai infrastruktúrát használó vagy arra a Kérelmezett által kiadott elvi engedéllyel rendelkező - elektronikus hírközlési szolgáltatókkal együttműködve, az irányadó jogszabályokban, szakmai, foglalkozási szabályokban, az irányadó műszaki szabványokban, továbbá a hatályos jogszabályok alapján elkészítendő tervdokumentációban foglaltakat maradéktalanul megtartani.

Amennyiben a használati jog gyakorlása érdekében a használati joggal érintett Fizikai infrastruktúra átalakításának szükségessége merül fel, a Kérelmezett jelen határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül köteles megküldeni Kérelmezőnek az Eht. 94. § (2c) bekezdés b) pontja szerinti átalakítás költségére vonatkozó becslését, valamint az átalakítás kivitelezésének várható időtartamát azzal, hogy az átalakítás kivitelezésének időtartama a jelen határozat véglegessé válásától számított 270 napot nem haladhatja meg.

2.

Az eljáró tanács a

a)     Salgótarján-Zagyvapálfalva, Zagyvapálfalva-Kishartyán, Szalmatercs-Piliny elágazás viszonylatokban Kérelmezett által üzemeltetett alépítmények, illetve Szécsény-Pösténypuszta elágazás–Pösténypuszta viszonylaton a Kérelmezett által üzemeltetett légkábel oszlopsorra vonatkozó használati jog alapítása iránti kérelmet, illetve

b)    a Kérelemnek a Fizikai infrastruktúra 1. pont szerinti használatáért fizetendő használati díj megállapítására vonatkozó részét

elutasítja.

Az eljáró tanács elrendeli a jogvitás eljárás igazgatási szolgáltatási díjának megfelelő 175 000 Ft, azaz százhetvenötezer forint Kérelmező részére történő megfizetését, amelyről az eljáró tanács jelen határozat véglegessé válásától számított nyolc (8) napon belül intézkedik.

A határozattal szemben közigazgatási per kezdeményezhető, a Fővárosi Törvényszékhez címzett keresetlevelet a határozat közlésétől számított harminc (30) napon belül kell az eljáró tanácshoz benyújtani. A tárgyalás tartását a felperes a keresetlevélben kérheti. A keresetlevelet az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi. CCXXII. törvény (a továbbiakban: „E-ügyintézési tv.”) 9. § (1) bekezdése szerinti felperes és jogi képviselő kizárólag elektronikus úton, a jogszabályban meghatározott módon terjesztheti elő.

A keresetlevél benyújtásának a határozat hatályosulására halasztó hatálya nincs. Akinek jogát, jogos érdekét a közigazgatási tevékenység vagy az azzal előidézett helyzet fenntartása sérti, a közvetlenül fenyegető hátrány elhárítása, a vitássá tett jogviszony ideiglenes rendezése, illetve a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása érdekében az eljárás során bármikor azonnali jogvédelmet kérhet azzal, hogy a keresetlevél halasztó hatálya elrendelésének nincs helye.