Az üvegházhatás csökkentése a távközlési szektoron is múlik

Közzétéve: 2022. május 19.

A terület energiahatékonysági kihívásai és trendjei, valamint az űrtávközlés álltak az idei távközlési világnaphoz kapcsolódó konferencia fókuszában, ahol a szakma piaci, állami és egyetemi szereplői gyűltek össze. A győri Széchenyi István Egyetemen megrendezett eseményen idén Gáspár Ernő és Tomka Péter mérésügyi szakértők részesültek a Dr. Magyari Endre-díjban.

img9870.jpg

A spektrummérő léghajó folyamatosan mérte a különböző mobilhálózatok lefedettségét az egyetem főépületében

A távközlés világnapjához kapcsolódó rendezvényt immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Széchenyi István Egyetem. Az idei világnap két kiemelt témája a zöld távközlés és az űrtávközlés volt. Míg 2008 körül a távközlési iparág a világ energiaigényének az 1%-át használta fel, ez az arány ma már eléri a 3%-ot. Ennek oka egyértelmű, hiszen folyamatosan nő az igény az adatforgalomra, ezért jelentősen bővül a hálózatok és az IT-eszközök száma. A klímaváltozás mértékének kordában tartása a távközlési szektoron is múlik, ezért is döntöttek úgy a szervezők, hogy a zöld távközlés lesz az egyik idei prioritás.

Gáspár Ernő és Tomka Péter kapta a Dr. Magyari Endre-díjakat

A konferencián 2015 óta minden évben kiosztják a Dr. Magyari Endre-díjakat is. A díjat az NMHH elnöke alapította a hírközlési piac területén végzett kiemelkedő munka elismerésére. Az idei díjazottak Gáspár Ernő és Tomka Péter.

Gáspár Ernő, az NMHH Mérésügyi Főosztályának vezetője, aki kulcsszerepet tölt be a mérőszolgálat innovációjában. Fejlesztések egész sora fűződik nevéhez a „SIMON” Országos Spektrum Interferencia Monitoring rendszer tervezésétől és megvalósításától az Egységes Mérésügyi Integrációs Rendszeren és a „SZÉP” Szélessávú Internet Szolgáltatások mérési rendszer fejlesztéséig. 2018-ban Puskás Tivadar-díjjal tüntették ki. Jelenleg az NMHH épülő mérőkomplexumának mérésügyi csoportját vezeti.

Tomka Péter, a hírközlési hatóság Mérésügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője. Meghatározó szerepe volt a korszerű, nemzetközi szinten is elismert, távvezérelt mérőállomás-rendszerek kiépítésében. Az általa kidolgozott mérési módszerek a mai napig szerepelnek az ITU-Spektrum Monitoring Kézikönyvben. 2011-ben megkapta a Hírközlésért Életműdíjat. A Visegrádi utcában épülő új mérőszolgálati rendszer, mérőkamrák, laborok, monitoringközpont kialakításában szakmai vezetőként vesz részt. 

img9792.jpg

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke adta át Tomka Péternek a Dr. Magyari Endre-díjat

Pro Meteorologia Emlékplakettet kapott az NMHH főigazgató-helyettese

Az eseményen vette át a hatóság főigazgató-helyettese, Dr. Vári Péter a Pro Meteorologia Emlékplakettet.  A szakember aktívan részt vesz a meteorológiai mérések támogatásában, a távérzékelési eszközök működéséhez használt frekvenciák biztosításában. Kiemelkedő szerepet vállalt abban, hogy az Országos Meterológiai Szolgálat kritikus infrastruktúra minősítést kapjon, és maradandó érdemeket szerzett az OMSZ tevékenységének népszerűsítésében is. A díjat dr. Nagy István agrárminiszter a meteorológiai világnap (március 23.) alkalmából ítélte oda az NMHH főigazgató-helyettesének, de végül a távközlés világnapja alkalmából Dr. Radics Kornélia, az Országos Meterológiai Szolgálat elnöke adta át.