A virtuális tértől az exoszféráig – az NMHH is ott volt a DUE Sajtófesztiválon

Közzétéve: 2022. május 24.

A tudatos internetezés és az űrtávközlés is szerepelt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) témái között a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon. A május 20-i, az UP Rendezvénytérben szervezett eseményre rekordszámú, több mint kétezer fiatal látogatott el személyesen, az otthon maradóknak két csatornán közvetítették az eseményeket. Népszerű volt az NMHH-stand is, ahol folyamatosan töltötték ki az érdeklődők a manipulációs mondatok felismerését ellenőrző online kvízjátékot.

Mit tegyünk, ha olyat kérnek tőlünk a neten, amit mi nem akarunk megtenni? Hogyan szúrhatjuk ki még időben az ilyen helyzeteket? Az esemény Stream-színpadán Nagy Viktor faggatta a témáról interjúalanyait, Nagy Bogit, a népszerű énekest, Táler Orsolya pszichológust, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezetőjét és dr. Csalár Dorinát, hatóságunk Gyermekvédelmi Főosztályának jogi munkatársát. A szakértők szerint tudatos óvatossággal könnyen felismerhetjük a figyelmeztető jeleket – red flageket – , illetve azokat a befolyásoló mondatokat, amelyekkel chatpartnerünk megpróbál minket megtéveszteni.

dueih3.jpg

Nagy Bogi, Csalár Dorina és Táler Orsolya válaszol Nagy Viktornak

Nagy a felelőssége a megosztóknak is, közreműködésük nélkül nem juthatnak el az áldozatok számára fájdalmat okozó tartalmak olyan sok emberhez. Csalár Dorina felhívta a figyelmet az NMHH red-flag kampányára is, amelynek célja, hogya fiatalok könnyen és gyorsan felismerjék a chatbeszélgetésekben előforduló manipuláló mondatokat.  Az NMHH standjánál egy online kvízben tesztelhette magát mindenki, észreveszi-e egy online beszélgetésben a figyelmeztető jeleket, kiszúrja-e a befolyásoló sorokat. 

A nagyszínpadon szervezett kerekasztal-beszélgetésen az internetes zaklatás volt a fókuszban. Az NMHH digitális műveltségfejlesztési munkatársa, Pelle Veronika hangsúlyozta, a fiatalok tájékoztatása mellett fontos a szülők támogatása is abban, hogy minél inkább tisztában legyenek azzal, milyen tartalmakkal szembesülnek a gyerekeik a neten, hogyan kezdeményezzenek ezekről beszélgetéseket.

duepelle4.jpg

Pelle Veronika beszél a nagyszínpadon

A rendezvény épülete mellett parkolt az NMHH két mérőautója is. A speciálisan felszerelt gépkocsikat részletesen átnézhették az érdeklődő fiatalok, akik Vámos Péter és Vadász Ákos zavarellenőrző mérnököktől szakértő magyarázatot kaptak arra, miért fontos, hogy internetes eszközeink ne zavarják egymást.

Az űrtávközlés napjaink egyik legizgalmasabb területe: jelen pillanatban is közel nyolcezer műhold kering a Föld körül, közöttük két magyar fejlesztésű is. A meteorológia, a navigációs alkalmazások, a katasztrófavédelem, a katonai célú felhasználás és persze a távközlés mellett újabban internetszolgáltatásra is alkalmazzák a műholdas technológiát. A legnagyobb ilyen cég szolgáltatása néhány napja már Magyarországon is elérhető. A műholdak felbocsátása nem csak mérnöki teljesítmény: ahhoz, hogy pályára állhasson, rendkívül sok koordinációs munka is szükséges: a műholdak pályáját, a velük folytatott kommunikációhoz szükséges frekvenciasávokat az NMHH engedélyezi és regisztrálja. A témáról Fábián Anna Gertrúd, az NMHH nemzetközi frekvenciakoordinációs szakértője és Pataki Péter, a hatóság spektrummonitoring-mérnöke beszéltek a DUE Stream-színpadán.

dueur3.jpg

Fábián Anna Gertrúd és Pataki Péter