WRC-23: 193 ország frekvenciahasználatát hangolják össze jövőre Dubaiban

Közzétéve: 2022. október 14.

A négyévente megrendezett Rádiótávközlési Világértekezletek után azonnal megkezdődik a következő WRC-re való felkészülés. Az NMHH ennek menetéről és eddigi eredményeiről tájékoztatta a szakmát és a piaci szereplőket október 11-én a budapesti Danubius Hotel Helia rendezvénytermében.

Vári Péter a WRC-23 tájékoztató ülésen október 11-én a Helia Hotel rendezvénytermében

2023. november 20. és december 15. között Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben tartják a Rádiótávközlési Világértekezlet következő ülését (WRC-23). A négyévente megrendezett világértekezlet a rádiózás hosszú távú szabályozásának legfontosabb nemzetközi eseménye. Az itt megszületett döntések évekre határozzák meg a frekvenciasávok felhasználási kereteit. A napirendi pontokat már a legutóbbi, 2019-es WRC-n elfogadták. A résztvevő országok szabályozó hatóságainak képviselői és az azokat tömörítő regionális szervezetek a két WRC között különböző munkacsoportokban alkotják meg a napirendi pontokhoz kapcsolódó háttéranyagokat és közös javaslatokat.

Ennek a felkészülési folyamatnak a részeként rendezte meg az NMHH október 11-én szakmai tájékoztatóját, ahol a hatóság szakemberei ismertették a WRC-23 kiemelt témáit, és a hazai piaci szereplőknek, szolgáltatóknak is lehetőségük volt hozzászólni, kérdéseket feltenni.

A Hotel Helia rendezvénytermében összegyűlt szakembereket Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója köszöntötte, aki bevezetőjében elmondta, hogy a WRC-23 kiemelt témái között továbbra is szerepel a szélessávú mobilalkalmazások spektrumigénye, ezen belül az 5G-célra is alkalmas sávok vizsgálata, így pl. a 6 GHz-es sáv 5G-célú használatának kérdése és az UHF-sáv felülvizsgálata. A jelenleg műsorszórásra használt UHF-sáv mozgószolgálati célú felosztásának kérdése Európa és Magyarország szempontjából is kiemelt fontosságú és várhatóan nagy vitát fog kiváltani a világértekezleten.

Dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese a felkészülés folyamatát és a világértekezlet menetét ismertette. A négyhetes WRC-t megelőzi egy egyhetes közgyűlés, majd a négy hét végeztével további egy hetet szánnak a következő WRC előkészítésére az elfogadott napirendi pontok alapján. Az esemény nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a 2019-es egyiptomi Sharm el-Sheikh-ben megrendezett értekezleten 163 országból 3420 résztvevő volt jelen 129 szervezetből. Ezek között nem csak nemzeti hírközlési szabályozó szervek szerepelnek, megfigyelőkét ugyanis piaci szereplők, cégek és szakmai szövetségek is részt vehetnek – és rendszeresen részt is vesznek az eseményen.

A nemzeti szabályozó hatóságokat tömörítő európai szervezetek közül Magyarországnak kiemelten fontos az európai hírközlési és postai hatóságokat tömörítő CEPT, amely az uniós és az iparági szempontok mellett a NATO álláspontját is figyelembe véve dolgozza ki az úgynevezett Európai Közös Javaslatokat (ECP) – mondta dr. Vári Péter.

Az NMHH szakembereinek előadásaiból kiderült: a WRC-23 további fontos témái között szerepelnek a műholdas szolgálatokat érintő műszaki, nemzetközi koordinációs és eljárásrendi kérdésekkel és új technológiákkal foglalkozó, valamint a légi és tengeri mozgószolgálatok szabályozását érintő napirendi pontok is.

Bálint Irén, az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályának vezetője előadásában különösen izgalmasnak nevezte a nagymagasságú platformállomások szabályozási kérdését. Ezek a 20-50 kilométer magasságban elhelyezkedő „lebegő” állomások alapvetően a műholdaknál jóval alacsonyabban, de azokhoz hasonló funkciót ellátva működnek, legtöbbször légballon-technikával hordozva az állomásokat.

A WRC-23 végén az előkészítő ülésen már a WRC-27 napirendi pontjairól is megállapodnak majd a résztvevők. Ezek a javaslatok még csak most körvonalazódnak, de az már látszik, hogy a 2027-es értekezleten kiemelt szerepet kap a 6G-célra hasznosítható frekvenciasávok kérdése.

Dr. Vári Péter előadásának prezentációja a cikk mellékleteiből letölthető pdf-formátumban letölthetők.