Reklámszabályok megsértéséért és alulteljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

Közzétéve: 2022. december 16.

Helyi és kisközösségi médiaszolgáltatók szerződéseiben rögzített vállalások teljesítését ellenőrizte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. „A Fehér Lótusz” című HBO Maxon vetített sorozat egyik epizódjának helytelen korhatár-besorolása miatt megfogalmazott hatósági megkeresés alapján a cseh társhatóság a szigorúbb magyar szabályok betartására szólította fel a médiaszolgáltatót.

Eljárást indított a Médiatanács a kisközösségi Szentendre 91,6 MHz frekvencián működő Rádió Szentendre július 25–31. között sugárzott műsora miatt. A hatóság megállapította, hogy a szolgáltató a vizsgált adáshéten nem teljesítette a helyi közélettel foglalkozó, a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámokra és a hírműsorokra vonatkozó vállalásait, illetve túllépte az ismétlésekre vonatkozó napi maximális mértéket is. Ezen felül alulteljesítette az éjszakai órák nélküli műsoridőben a szövegre vonatkozó napi vállalását, a zene maximális napi aránya pedig túl magas volt a szerződésben rögzítetthez képest. A médiaszolgáltató nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó minimum törvényi követelményt sem. A jogsértések együttes elkövetésére tekintettel, valamint a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok, a hírműsorszámok, továbbá a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalások tekintetében fennálló folyamatosságra is figyelemmel, a Médiatanács bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A Cegléd 92,5 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Cegléd Rádió július 14-i műsorának vizsgálata nyomán indult hatósági eljárás. A vizsgált adásnapon a szolgáltató a közszolgálati műsorok és a helyi közélettel foglalkozó műsorokra vonatkozó napi vállalásokat is jelentősen alulteljesítette. A rendelkezések megsértése miatt a Médiatanács bírságot rótt ki a rádió szolgáltatójára.

A Salgótarján 100,4 MHz-en hallható helyi vételkörzetű 100,4 Rádió 1 a szeptember 25-i adásnapon alulteljesítette a közszolgálati célokat szolgáló és a helyi közélettel foglalkozó műsorszámokra, műsorelemekre és a napi szövegarányra vonatkozó vállalását, ezen felül a zene maximális arányát is túllépte a rádió. Mivel a szolgáltató ismételten követett el a jogsértést, a Médiatanács a rádiót üzemeltető vállalkozás mellett annak vezető tisztségviselőjét is bírság megfizetésére kötelezte.

A körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű Régió Plusz Televízió szeptember 5–11. között sugárzott adáshetén összesen 137 alkalommal adtak közre társadalmi célú hirdetést, 235 alkalommal pedig reklámot más médiatartalmaktól megkülönböztető figyelemfelhívás nélkül – állapította meg az NMHH vizsgálata. A Médiatanács a jogsértésekért bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A Tilos Rádiót üzemeltető alapítvány kezdeményezte a Médiatanácsnál a Budapest 90,3 MHz frekvencia használatára 2022. október 4-én megkötött hatósági szerződésében szereplő szerződéses biztosíték mértékének csökkentését. A testület a méltányolható indokokra tekintettel jóváhagyta a szerződésmódosításra irányuló kérelmet.

Az NMHH még szeptemberben fordult a cseh médiahatósághoz (RRTV) az ott nyilvántartásba vett HBO Max (Hungary) streamingszolgáltató kínálatában elérhető „A Fehér Lótusz” című sorozat negyedik epizódjával kapcsolatos kifogásaival. A Médiatanács megállapítása szerint a sorozat eredetileg „16 éven aluliak számára nem ajánlott” epizódját a magyar szabályozás alapján az V. (18 éven aluliak számára nem ajánlott) korhatári kategóriába kellett volna sorolni. A cseh társhatóság a magyar megkeresés hatására felszólította a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályok által előírt szigorúbb szabályoknak.