Indul a 32 GHz-es frekvencia értékesítése

Közzétéve: 2023. február 10.

Az eljárás összes dokumentuma
Elérhető a 32 GHz-es frekvenciasáv értékesítésének Dokumentációja a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról. Az árverésre jelentkezni és ajánlatot tenni ezúttal kizárólag elektronikus úton lehet.

Új technológiával, elektronikus ajánlattétellel árverezi az NMHH a 32 GHz-es frekvenciasávot. Az árverésre jelentkezők egy erre a célra fejlesztett informatikai rendszeren keresztül jelentkezhetnek és nyújthatják be az árajánlatokat egy háromórás idősávban. Ez az eljárás garanciát jelent az ajánlattétel tisztaságára.

A 32 GHz-es sáv úgynevezett „zöldmezős” frekvencia, jelenleg nem használt.

Frekvenciák felszabadítása az 5G szolgáltatások bővítése érdekében

Az árverésen összesen 672 megahertznyi duplex frekvenciamennyiség használati jogosultsága lesz elérhető. Ezeket összesen 24 egységben, kétszer 28 MHz-es blokkokban tette megszerezhetővé a hatóság.

Az árverés célja, hogy az eddig nem használt 32 GHz-es frekvenciasáv is támogassa a szélessávú adatátviteli szolgáltatások fejlődését.

Az NMHH ezzel alternatív megoldást kínál a jelenleg leginkább felhordóhálózatként használt 26 GHz-es frekvenciasávban meglevő összeköttetések üzemeltetőinek, hiszen cél, hogy a frekvenciasáv elérhetővé váljon 5G-szolgáltatások biztosítására.

A kikiáltási árat a nemzetközi előzményeket is figyelembe véve, úgynevezett benchmarking-módszerrel dolgozták ki a hatóság szakemberei.

A kalkulációban nemzetközi összehasonlításban elemezték az 1 megahertzre jutó kikiáltási árak alakulását, figyelembe véve egyebek mellett az egyes országok népességszámát, valamint az értékesítés idejét is.

A korábbi frekvenciaárverésekkel szemben klasszikus licitálás ezúttal nem lesz. Ha a beérkezett ajánlatok száma meghaladja a megvételre kínált blokkok számát, az azonos ajánlatot benyújtó jelentkezőknek lehetőségük lesz viszontajánlattal emelni a korábban megajánlott díjat.

Az árverési eljárás megkezdése előtt, 2022. november 22-én az NMHH konzultációt tartott az árverési eljárás Dokumentációjának tervezetéről a szakmai érdekeltek részére.

Az érkezett visszajelzések figyelembevételével véglegesítette az NMHH az árverési eljárás Dokumentációját, ami letölthető az NMHH honlapjáról.