Dr. Lapsánszky András

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési elnökhelyettese

Dr. Lapszánszky András – portréképDr. habil. Lapsánszky András PhD. 2001-ben szerzett jogi diplomát az ELTE győri képzési tagozatán, ezzel párhuzamosan, illetve ezt követően 2003-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán okleveles szakmérnök diplomát is szerzett.

2001 óta oktat a Széchenyi István Egyetem Közigazgatási és Pénzügyi Jogi Tanszékén, 2012-től pedig e tanszék vezetője. Felkért vagy megbízott előadóként oktatott az ELTE ÁJK, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem jogász, szakjogász, illetve szakkollégiumi képzéseiben is.

Joggyakorlati szakmai pályafutását 2001-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jogelődjénél, a Hírközlési Felügyeletnél kezdte. 2010 óta az NMHH jogi igazgatója, 2022-től hírközlési elnökhelyettese.

2009-ben szerezte meg PhD-fokozatát, 2021-ben pedig a habilitált doktor címet (summa cum laude minősítésekkel).

Aktívan vett részt a hazai hírközlési liberalizáció, a hírközlési piaci verseny kezdeti kialakításában, melyet tudományos, elméleti munkásságával is ötvözött, erősített.

2013-ban fogott bele azon tudományos együttműködés megszervezésébe, melynek célja, hogy hazánk valamennyi közigazgatási jogi tanszéke együttműködésben dolgozza fel a közigazgatás szerteágazó szakigazgatási területeit.

Munkája kezdetétől (2001-től) fejleszti és egységesíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és jogelődjeinek hatósági jogalkalmazási, jogérvényesítési, illetve szabályozási tevékenységét.

2014-től részt vett a közigazgatási eljárásjogi szabályozás megújításában, reformjában. Tagja volt az igazságügyi miniszter által létrehozott Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottságnak, valamint az Általános Közigazgatási Rendtartás Kodifikációs Bizottságának is.

2015-ben a visegrádi országok és Hollandia több egyetemének együttműködésében megalapította a Public Governance, Administration and Finances Law Review című folyóiratot, melynek azóta is főszerkesztője.

2021-ben Magyary Zoltán folyóiratának nyomdokain megalapította a KözigazgatásTudomány című folyóiratot. Nemzetközi tudományos folyóiratként pedig az Institutiones Administrationis – Journal of Administrative Sciences című folyóiratot. E folyóiratok keretében megvalósult tudományos együttműködés fejlesztésére megalapította a Közép és Kelet-Európai Közigazgatástudományi Egyesületet, melyben hazánk összes közigazgatási jogi tanszéke, valamint az NKE és közel harminc külföldi egyetem, illetve tudományos intézet vesz részt.

Tagja az Új Magyar Közigazgatás, a Pro Publico Bono és az In Medias Res folyóiratok szerkesztőségének. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének. Emellett az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság szakértő tagja.