Játszani is engedd…

Közzétéve: 2023. június 8.

Gyermekek szexuális bántalmazása, veszélyes online kihívások, menekülési út a virtuális valóságba – csak néhány példa az interneten a gyerekeket érő lehetséges káros hatásokra. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal tagjai a testület legutóbbi ülésén a fenti kérdéseket járták körül meghívott szakértők közreműködésével.

A Kerekasztal meghívott vendége, Gyurkó Szilvia, a gyermekvédelem ügye mellett elkötelezett Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója, kuratóriumi elnöke a civil szervezet munkáját ismertetve kiemelte: fontos, hogy mindenki megértse, mit is jelent pontosan a gyerekekkel szemben elkövetett szexuális bántalmazás a digitális térben. Elmondta: sokat remélhetünk ezen a téren egy készülő uniós rendelettől. Beszámolt az alapítvány új, gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és felszámolására irányuló projektjéről is, ami egyrészt arról tájékoztatja a szakembereket és a laikusokat, hogy milyen lehetőségekkel élhetnek az adatvédelem terén a magánélethez fűződő jog gyakorlása kapcsán, másrészt magában foglal egy kommunikációs kampányt is, ami többek között a felelős posztolásra irányítja a figyelmet. Gyurkó Szilvia arról is tájékoztatott, hogy a kampányuk során az alapítvány számára a Facebook ingyenes hirdetési felületet biztosít, és munkájukat influenszerek is segítik.

Az NMHH Gyermekvédelmi Főosztálya 2022 szeptemberében indított egy nem reprezentatív pilotkutatást a 10–17 éves korú diákok körében az online kihívásokra vonatkozóan. A fiatalok a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központokban önkéntesen tölthették ki az online kihívásokra vonatkozó, 17 kérdésből álló kérdőívet. Az ország 34 települését reprezentáló 46 iskola tanulói 1356 kérdőívet válaszoltak meg teljeskörűen. A felmérés eredményeit a Kerekasztal számára Varga Árpád, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának gyermekvédelmi elemző munkatársa ismertette. A kutatásból többek között az derült ki, hogy azok a gyerekek, akik találkoznak a közösségi médiában és a népszerű videómegosztó-platformokon terjedő kihívásokkal (négyből három gyerek), az esetek egyharmadában ki is próbálják azok valamelyikét. A kutatással kapcsolatban jövőbeni célként felmerült a gyerekek valódi motivációjának feltérképezése, illetve annak vizsgálata, hogy az életkörülmények hatással vannak-e a kihívások elfogadásával kapcsolatos hajlandóságra.

Somogyi Ákos Gergő, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának főosztályvezetője bemutatta azt a videójátékok lehetőségeiről és veszélyeiről szóló tudástárat, amit a Hatóság a GameStar magazin szerkesztőségével közösen készített. Mint elmondta: a videójátékok egyszerre nyújtanak szórakozást, jelentenek kihívást és tartogatnak veszélyeket is, biztosítanak interaktív élményt, valamint szerepet játszanak az egyéniség formálásában is. A kiadvány hetven oldalon keresztül igyekszik választ adni sok-sok kérdésre, amelyek jogosan merülnek fel a szülőkben és a pedagógusokban egyaránt. Olyan kiadvány elkészítése volt a cél, amely segíteni tudja a szülőket és pedagógusokat abban, hogy mélyebben átláthassák és megértsék ezt a ­– gyermekek és sok felnőtt számára is oly vonzó – virtuális világot, valamint felkészültebben, tájékozottabban hozhassanak döntéseket a gyerekek védelme érdekében.

A közelmúltban a Kerekasztal által létrehozott munkacsoport megvizsgálta a piacon elérhető szűrőszoftvereket. A vizsgálat tapasztalatait Mayer Endre, a Gyermekvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese ismertette: elmondta, hogy új szoftverek is megjelentek a kínálatban, míg a korábban működő alkalmazások közül néhány már nem elérhető. A szolgáltatók nagy része módosított az árakon és többféle előfizetői csomagkínálattal is előállt, melyek magyar és angol nyelvű, ingyenes és fizetős szoftvereket egyaránt tartalmaznak. A szolgáltatások többségét családok részére ajánlják, de akad közöttük olyan is, amelyek iskolák, vállalkozások számára is elérhető.

A felülvizsgált katalógus itt tölthető le: Szűrőszoftver-katalógus