Bírságot rótt a Hír FM-re a Médiatanács

Közzétéve: 2023. július 20.

Jogsértőnek ítélte a Hír FM betelefonálós műsorát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület két streamingszolgáltató műsorkínálatát is vizsgálta, az eredményekkel pedig a társhatóságokhoz fordult.

A Médiatanács lakossági bejelentés alapján indított eljárást a Hír FM (korábban: Karc FM) rádió „Paláver” című műsorának február 25-én sugárzott epizódjában elhangzott kijelentések miatt. A hatósági eljárás során a Testület megállapította: a műsorvezető és a betelefonálók kijelentései is alkalmasak voltak arra, hogy a homoszexuálisokkal kapcsolatban kialakult sztereotípiákat felerősítsék, illetve a velük szemben meglévő ellenérzést táplálják, ezért a műsorszámmal a médiaszolgáltató megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezést.

A Médiatanács ezért 200 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Hír FM szolgáltatóját, valamint a jogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a Hír FM adásában és a televízió honlapjának nyitóoldalán is közzé kell tennie azt.

Négy bejelentés is kifogásolta a holland joghatóság alá tartozó Netflix streamingszolgáltatón (hivatalos megnevezéssel: lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatáson) keresztül elérhető „Nimona” című animációs film egyes jeleneteit. A 2023-ban készült animációs alkotást a médiaszolgáltató „10+”, azaz 10 éven aluliaknak nem ajánlott minősítéssel látta el. A hatósági ellenőrzés alapján a mesefilmekhez képest szokatlan elemeket bemutató műsorszám a magyar szabályozás szerint a „Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába tartozónak minősül. További aggályokat vet fel, hogy bár a hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a műsorkínálatot tartalmazó felületükön jól láható módon fel kell tüntetniük a korhatári minősítést, a Netflix felhasználói felületén ez nem teljesült. A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Médiatanács ellenőrizte az Amazon Prime Video streamingszolgáltatónál elérhető filmeket is: A bűn éjszakája, A boszorkány, a Jason Bourne, az Assassin’s Creed, a Széttörve és A megtisztulás éjszakája: Anarchia című filmek kapcsán a vizsgálat kiderítette, hogy a szolgáltató által alkalmazott korhatár-besorolások nem felelnek  meg a magyar szabályoknak. A boszorkány és A megtisztulás éjszakája: Anarchia című filmek „16+” megjelöléssel elérhetőek, de ezeket a hazai szabályozás szerint „Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel kell ellátni, míg A bűn éjszakája, a Jason Bourne, az Assassin’s Creed és Széttörve című alkotások „13+” besorolással szerepelnek, míg e műsorszámok magyarországi minősítése a „Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”. Az Amazon Prime Video szolgáltatója Németországban bejegyzett társaság, így a felmerült jogsértésekről a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező német társhatóságot és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Ahogyan arról májusban hírt adtunk, a testület a Viasat 6 április 9-én 21 órai kezdettel sugárzott, „Elhajlási engedély” című műsorszám kapcsán is kérte a holland médiahatóság intézkedését. A társhatóság megállapította, hogy film „Hat éven aluliaknak nem ajánlott” korhatári besorolása valóban nem volt megfelelő, azt „Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott”-ként kellett volna megjeleníteni.

Ugyancsak a Médiatanács vizsgálatával megegyező eredményre jutott a holland társhatóság a Nick Toons csatornán vetített Lármás család című sorozat három epizódja kapcsán is, amelyről júniusban tájékoztatta a társhatóságot a Médiatanács. Az említett részek korhatári jelzés nélkül kerültek adásba. A holland hatóság megerősítette a magyar álláspontot, miszerint a műsorszámok félelemkeltő jeleneteket tartalmaznak, ezért a „Hat éven aluliak számára nem ajánlott” jelzést fel kellett volna tüntetnie a szolgáltatónak.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.