Dr. Koltay András: A szólásszabadság jogi védelme önmagában nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet

Közzétéve: 2024. február 21.

A szólásszabadság jogi védelme önmagában nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet, ezért kétségtelenül szükség van társadalmi normákra is – fogalmazott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szólásszabadság című konferenciáján.

Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke

Dr. Koltay András kiemelte: szólásszabadság jogi védelme önmagában nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet, kétségtelenül szükség van társadalmi normákra is, amelyek felőli közmegegyezés azonban egyre gyengül. Az NMHH elnöke előadásában bemutatta a szólásszabadság jogi kategóriája és valósága közötti különbségeket, és elmondta, hogy az államnak a szólásszabadságot jogi eszközökkel kell biztosítania, a társadalomban pedig közmegegyezés alapján kulturális normák korlátozzák a szabad beszédet, ideális esetben az egymás iránti kölcsönös tisztelet elvére alapozva. Véleménye szerint a közbeszéd állapotát a jogi szabályozás csak egy bizonyos pontig tudja rendezni, és a közbeszéd színvonala, a nyilvánosság állapota egy társadalomban csaknem fontosabb kérdés, mint a szólásszabadság jogi határainak meghúzása.

Dr. Koltay András a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szólásszabadság című konferencián

A Várkert Bazárban tartott rendezvényen – többek között- felszólat még Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke, Lánczi András filozófus, Prof. Dr. Andreas Kinneging jogfilozófia professzor, Dr. Gosztonyi Gergely, az ELTE ÁJK egyetemi docense.  Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg, mi változott a szólásszabadság tekintetében az 1960-as évek óta.