Látszólagos az egyetértés a gyermekvédelemről az európai médiaszabályozásban

Közzétéve: 2024. március 18.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Magyar Nemzeti Médiaszövetség és az Alapjogokért Központ által, Igazságháborúk III. – Győzhet-e a szuverenitás a progresszív narratíva fölött? címmel szervezett konferencián vett részt március 14-én. Előadásában olyan kérdések és témák is napirendre kerültek, mint hogy mit tesz az anyanyelvvel az internetes kommunikáció, és milyen pszichés károkat okoz a gyermekeknek az internet és a közösségi média.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke

Az NMHH elnöke beszédében hangsúlyozta: sokfajta értékvita zajlik az EU-n belül a média vonatkozásában. Bár a gyermekvédelem kérdése látszólag kivétel, és konszenzust élvez, azonban, amíg az egyetértés bizonyos szinteken megvan, addig máshol nagyon is hiányzik.

 „Olyan tartalmakról beszélünk, amelyeket nem lehet egyszerűen megtiltani. A szabályozás inkább megkísérli elzárni előlük a káros, vagy veszélyes tartalmakat, azonban ezekre is kiterjed a szólásszabadság védelme. Ebből következően nem általános tilalmakat határoz meg a jogrendszer, hanem a szabályokra, a felelős szülői magatartásra helyezi a fókuszt. Elvárható, hogy a szülő figyeljen oda, hogy a gyermeke este 10 óra után már ne nézzen televíziót, telepítsen szűrőszoftvert a gyermeke telefonjára, és ne engedje meg neki, hogy lefóliázott újságot vásároljon. Ám ez a felelős szülői magatartás nem kényszeríthető ki, ezért értelemszerűen a szabályok hatékonysága megkérdőjelezhető” – fogalmazott Dr. Koltay András.

Az NMHH elnöke a Médiatanács munkájából is számos példát hozott: felidézte az Éden Hotel első évadában bemutatott explicit szexuális tartalmakat, és a Való Világ 11-es szériájának emberi méltóságot sértő jeleneteit is. Az elnök rávilágított arra a tényre, amely szerint számos problémás műsorszám médiaszolgáltatója külföldi joghatóság alatt áll, azaz más európai médiahatóságoknak kellene ezen ügyekben dönteniük.

A konferencián felszólalt – többek között - Tuzson Bence, igazságügyi miniszter, Schmidt Mária, a Terror Háza és a XXI. Század Intézet főigazgatója, valamint Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója. A konferenciát kísérő kerekasztal-beszélgetéseken a gyermekvédelmen kívül az amerikai elnökválasztás, valamint az EP voksolás volt a középpontban.