A médiatérben is fordulópont az MI megjelenése

Közzétéve: 2024. április 26.

A tudatos médiahasználat, az értékteremtő médiafogyasztás és a mesterséges intelligencia állt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Savaria Filmakadémia Egyesület közös konferenciájának fókuszában. Az eseményt a 11. Savaria Filmszemle keretein belül szervezték meg április 25-én, Szombathelyen.

Kollarik Tamás, a konferencia elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a médiatérben mindenképp fordulópontot jelent a mesterséges intelligencia megjelenése. Kiemelte: ez az új technológia kérdéseket vet fel az információbiztonság, a médiaszabályozás, valamint a fiatalok médiahasználata körében is.

Rab Árpád trendkutató előadásában kiemelte: a történelem során az új technológiák megjelenése folyamatosan megváltoztatta az emberek életét és magukat az embereket is. Így volt ez a gőzgép feltalálása után, és az internethasználat elterjedését követően is. A mesterséges intelligenciáról beszélve nem csak azt kell nézni, hogy milyen problémákat okoz, hogyan változtatja meg az embereket. Arra is gondolni kell, milyen lesz egy olyan világban élni, ahol mindenki a világ összes nyelvén beszél, hozzáférhet minden tudáshoz, ahol bármilyen kreatív terméket bárki létre tud hozni – sorolta.

Bognár Balázs dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az infrastruktúravédelemről, az információbiztonsági kihívásokról tartott előadást; Gorka-Focht Máté a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusz oktatója a filmkommunikáció oktatási perspektíváiról, Taba Miklós a Nemzeti Filmiroda főosztályvezetője pedig a filmnézési szokásokról beszélt a hazai filmszínházak és art-mozik eredményeinek tükrében. Pusztai Virág főiskolai docens „A mozgóképhez való viszonyunk változásai a közösségi média hatóterében” címmel tartott előadást.

Novák Adrienn és Mayer Endre, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának munkatársai a hatóság médiaértés-oktatási tevékenységről szóló előadásukban beszámoltak arról, idén lesz tíz éves a budapesti Bűvösvölgy médiaértés-oktató központ, azóta pedig Debrecenben és Sopronban is létrehoztak egy-egy intézményt. Több médiatudatossági programmal és olyan kiadványokkal segítették a szülőket, mint a „Kézikönyv gamer gyerekhez”, a „Cyberbullying – Mást bántani nem menő” vagy a „Van eszköz a kezedben – Útmutató a digitális szülői felügyelet alkalmazásához” című volt.

Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője az állam szerepét tekintette át a médiaszabályozáson belül a gyermekvédelem területén. Az intézetvezető bemutatta, hogy a szabályozást milyen kihívások elé állította az újmédia térhódítása, és példákat ismertetett arról, hogy milyen megoldások születtek reakcióként ezekre a kihívásokra.