Médiatudatossági eszmecsere a miskolci CineFesten

Közzétéve: 2024. szeptember 16.

A technológia és a digitális eszközök gyorsan fejlődő világában felértékelődött a médiaértés és a tudatos médiafogyasztás szerepe. Ezt felismerve szeptember 10-én ismét médiatudatossági konferenciát rendezett, majd tanulságos diákfilmeket is díjazott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Miskolcon, az idén húszéves CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon. A konferencia előadói a legújabb trendekről és megoldási stratégiákról értekeztek, a médiahatóság interaktív workshopjain pedig miskolci középiskolások újra és újra elmesélt történetek, interpretációk, hősök és archetípusok között járták be a mozgóképek világát.

A CineFest az elmúlt két évtizedben nemcsak a filmművészet legjelentősebb és legértékesebb alkotásait követte végig, hanem a médiakultúra folyamatos változását is: ezt az időszakot a digitális technológia rohamos fejlődése, az új, kreatív tartalomgyártási technológiák előretörése, valamint a médiafogyasztási szokások forradalma jellemezte.

Az NMHH elnöki főtanácsadója, Kollarik Tamás a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a változó médiatér és az új digitális eszközök sok veszélyt, de sok lehetőséget is rejtenek, ezért fontos, hogy képesek legyünk tudatosan eligazodni az újmédia világában. Emlékeztetett, hogy a médiahatóság már több mint tíz éve támogatja a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Elmondta, hogy az együttműködés kezdetben díjfelajánlásra és a filmszakmához fűződő kapcsolatokra terjedt ki, de Koltay András elnökségével az elmúlt három évben ez a közös munka elmélyült és a médiatudatosságot erősítő szakmai konferenciákkal egészült ki. Kiemelte, hogy ezek az események kiváló terepei a filmes, az egyetemi és a közszolgálati szférában összegyűlt tudás egyesítésének.

A szakmai értekezlet előadásain a résztvevők elsősorban az online tér veszélyeit ismerhették meg, különféle nézőpontokból. A konferencián az NMHH szakértőin túl izgalmas, teltházas előadásokat tartottak az esemény társszervezői és együttműködő partnerei, a Magyar Művészeti Akadémia, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Filmiroda szakemberei is.

A konferencia első előadását a médiahatóság kutatási szakértője, Papp János Tamás tartotta a szólásszabadság online térbeli helyzetéről, szót ejtve a világhálón zajló diskurzusokról és a közösségi médiaplatformok működéséről, de kitért a platformok társadalmi jelentőségére, az azokon alkalmazott szabályokra, valamint a mögöttes gazdasági érdekekre is.

Ezt követően Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda főosztályvezetője ismertette a magyarországi filmszínházak helyzetét és a mozik forgalmi adatait, bemutatva a jegyárak változását és a jelenség hátterében húzódó okokat. Emlékeztetett, hogy nemcsak a CineFest, hanem a magyar filmtörvény is a huszadik születésnapját ünnepli.

Mádl András, a médiahatóság műsorfigyelő és -elemző igazgatója a hazai médiafogyasztási szokások sajátosságairól tartott előadást. Kiemelte, hogy a tavalyi évi televíziós közönségmérés szerint egy négy éven felüli magyar átlagosan napi 4 óra 49 percet tölt a televízió előtt.

Az NMHH szakmai koordinátora, Novák Adrienn a szülők médiafogyasztásának gyermekekre mért hatásáról beszélt, bemutatva, hogyan utánozzák a fiatalok a gondviselőiktől látott mintákat. A szakértő hangsúlyozta a jó szülői minták jelentőségét és megoldási javaslatokat is tett egyes problémákra.

A konferencia második blokkját a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas alkotói indították: B. Nagy Ervin az ifjúsági filmek készítésének kihívásait és fontos szempontjait mutatta be, míg Osgyáni Gábor a dokumentumfilmek emlékezetkultúrában betöltött szerepéről és jelentőségéről beszélt. Őket követte Kalmár Tibor újságíró és médiaszakember, aki bemutatta, milyen jövőképet nyújtanak napjaink televíziós műsorai a serdülőknek. A konferenciát Kollarik Tamás előadása zárta, ebben a magyar filmigazgatás és filmtámogatás intézményeit és hátterét mutatta be.

A Filmfesztivál és az NMHH együttműködésének részét képezte két workshop is, amelyeket Császár Miklós, a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ vezetője tartott miskolci középiskolásoknak. Az „Olümpuszról Hollywoodba” című interaktív workshopok keretében a lelkes résztvevők 60-70 perc alatt újra és újra elmesélt történetek, interpretációk, hősök és archetípusok, toposzok és klisék között járták be a mozgóképek világát.

A CineFest zárónapján megtartott ünnepélyes díjátadón kihirdették az NMHH támogatásával kiírt „Veszélyek az online térben” elnevezésű diákfilm-pályázat nyerteseit is. A CineFest szakmai zsűrijének döntése nyomán az alábbi alkotások részesültek díjazásban:

1.helyezés: Juhász Barnabás – Merülés (250 000 Ft)

2.helyezés: Biberz Eliza Ramóna – „LINKELÉS” (150 000 Ft)

3.helyezés: Rengel Tamás – Rájössz… (100 000 Ft).

A Médiatudatosság 2.0 című konferenciát a 20. CineFest keretében az NMHH, a Cine-Mis Nonprofit Kft. és a Miskolci Egyetem szervezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmiroda társszervezésével.