Kisorsolták a Közszolgálati Testület civil tagjait

Közzétéve: 2011. március 30.

Véglegessé vált a közmédiumok fölötti társadalmi felügyeletet gyakorló tizennégy tagú Közszolgálati Testület összetétele. A testület tagjai mostantól három éven át ellenőrizhetik a közmédia működését.

A ma kijelölt hat tag megnevezésével véglegessé vált a közmédiumok (MTV, Duna TV, Magyar Rádió, MTI) fölötti társadalmi felügyeletet gyakorló Közszolgálati Testület összetétele. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerdán délelőtt a budapesti Kossuth Klubban rendezte meg a médiatörvény által előírt nyilvános sorsolást azok között a szervezetek között, amelyek tagokat delegálhatnak a testületbe.

Az összesen 14 tagú grémium az adminisztratív teendők elvégzése után rövid időn belül munkához láthat – hangzott el a sorsolást követően. A Közszolgálati Testület számára a hivatali hátteret a Közszolgálati Közalapítvány biztosítja, a delegált tagok mandátuma három évre szól.

A Közszolgálati Kódexben lefektetett közszolgálati célok és elvek teljesülését felügyelő testületbe önállóan delegálhatott tagot a négy történelmi egyház, valamint négy köztestület: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A nyolc szervezet a sorsolásig már megnevezte jelöltjeit. Eszerint az MTA Csépe Valériát, a MOB Kovács Istvánt, a MRK Dubéczi Zoltánt, a MKIK Radetzky Jenőt, a katolikus egyház Szikora Józsefet, a református egyház Kovács Barnabást, az evangélikus egyház Fábri Györgyöt, a Mazsihisz pedig Lőwy Juditot delegálta.

Ez a névsor egészült ma ki a további hat szervezet által delegált tag nevével. A ma megnevezett hat delegáló szervezet és az általuk megjelölt testületi tagok:

Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége Németh Györgyi Éva
Szerb Országos Önkormányzat

dr. Pavlov Milica

Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége Seremet Sándor
Nagycsaládosok Országos Egyesülete dr. Kutassy Jenő
Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékos Személyek Egyesülete Mikesy György
Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület Gergely László

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság