Bővül a felelős hirdetők köre: további négy nagy cég vállalja, hogy hirdetéseiben tekintettel lesz a gyermekek érdekeire

Hatásos az önkorlátozás az EU Vállalás keretében

Közzétéve: 2014. január 29.

null
Újabb négy nagyvállalat csatlakozott a hazai EU Vállalás aláíróihoz: a Bonbonetti, a Burger King, a FrieslandCampina, és a McDonald’s sem hirdeti a nem gyerekek étkezési igényeire szabott élelmiszereit tévécsatornák olyan programidejében, amelyeknek legalább 35 százaléka 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll. Egy friss kutatás szerint 2005 óta 83 százalékkal csökkent az ilyen szempontból nem megfelelő műsoridőben elhelyezett tévéreklámok száma az EU-ban. Arányuk itthon is minimális, tavaly a tévés reklámelhelyezés hazai gyakorlata 97,8 százalékban megfelelt az EU Vállalásnak. A felelős gondolkodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is üdvözli, a négy új tag ünnepélyes aláíró rendezvényén Dr. Karas Monika is beszédet mondott.

Fazekas Ildikó, Karas Monika (cikk)

Fazekas Ildikó, Karas Monika, Gyenes András, az Unilever ügyvezető igazgatója | Fotó: MTI

Az EU Vállalásról

Az EU Vállalást (EU Pledge) 2005-ben kezdeményezte az Európai Bizottság, hogy arra bátorítsa a nagyvállalatokat, hogy kontinensszerte tegyenek az egészséges életmód előmozdításáért. Két évvel később bejelentették az EU akcióplatformját a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítésére. Ezt támogatta és fogadta el az a 20 világvállalat, amely azóta aláírta a Vállalást. Ennek értelmében ezek a nagy élelmiszeripari vállalatok nem hirdetik termékeiket – a kifejezetten a gyermekek táplálkozási igényeire szabott termékek kivételével – tévében, nyomtatott sajtóban és interneten olyan médiaközönségnek, amely legalább 50 százalékban 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll. A küszöbértéket utóbb 35 százalékra szigorították.

A tagok számának bővülése mellett az EU Vállalás az egyes tagállamokban nemzeti szinten is megjelent, az elkötelezett vállalkozások nemzeti cégei például Portugáliában, Lengyelországban, Belgiumban és Magyarországon is létrehozták saját helyi platformjaikat.

A kezdeményezés weboldala: www.eu-pledge.eu

2012 decemberében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Magyar Márkaszövetség (MM) kezdeményezésére a Coca-Cola, a Danone, a Ferrero, az Intersnack, a Mondelez, a Mars, a Nestlé és az Unilever vezetői az NMHH elnökének jelenlétében írták alá az EU Vállalás magyar változatát. Arra vállaltak önkéntesen kötelezettséget, hogy nem hirdetik termékeiket TV-csatornákon 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek, kivéve azokat a termékeket, amelyek eleget tesznek bizonyos meghatározott táplálkozási kritériumoknak.

„Fontos, hogy ma a reklámok világában és a reklámozó cégek identitásában is mind nagyobb szerepet kapjon az ifjúság védelmét szolgáló önszabályozás és az önkorlátozás felelőssége” – emelte ki beszédében dr. Karas Monika, az NMHH elnöke. – „…küldetésünk kell, hogy legyen, hogy a gyerekek és a felnőttek előtt minél szélesebbre tárjuk a digitális univerzumban rejlő lehetőségek kapuját, tudatosítva egyben az ezzel járó veszélyeket és felelősséget is. Ezen belül is kiemelten fontosnak tartom a felnövekvő nemzedékek médiatudatosságának megerősítését. Mert akik tisztában vannak az új médiakultúra lehetőségeivel és határaival, azok döntéseikben is felelősebbé válnak” – hívta fel a jelenlévők figyelmét dr. Karas Monika.

A kezdeményező ÖRT főtitkára, Dr. Fazekas Ildikó egy friss kutatás alapján bemutatta az iparági kezdeményezés elmúlt nyolc évének eredményeit. A mintául választott hat EU-tagállam (Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország) gyermekeknek szóló tévéműsoraiban az elmúlt nyolc évben a gyermekek kitettsége a nem kifejezetten az ő igényeikre szabott élelmiszerek reklámjainak átlagosan 83 százalékkal csökkent. Ha nem csak a gyermekműsorokat, hanem minden műsort tekintetbe veszünk, ilyen tévéreklámokból átlagosan 44 százalékkal sugároztak kevesebbet.

A hat ország gyermekei közül a 2005-ös vizsgálatban a magyarokat érte a legkevesebb nem kívánt reklámimpulzus. Azóta a legradikálisabb csökkenést a magas értékekről induló német, francia és portugál televíziós piacon mérték (96-97 százalékot), de a harmadik legkevesebb nem nekik szóló élelmiszerreklámot tavaly is a magyar gyerekek látták. A hat országban összességében a televíziós hirdetések elhelyezése szinte teljesen megfelelt az EU Vállalásnak.

A helyi önszabályozó szervezetek külön monitoring keretében vizsgálják a vállalatok online kommunikációjának megfelelőségét. A cégek tulajdonában lévő monitorozott weboldalak 95 százaléka már 2012-ben összhangban volt a Vállalással. A 2013-as online felmérésbe már több mint másfélszer annyi, összesen 343 weboldalt vontak be, vállalatonként jellemzően egynél többet, és a vizsgálat kiterjedt a termékpromóciók webes megjelenítésére, különösen olyan termékekére, amelyek vonzóak lehetnek a gyermekek számára. Az eredmények EU-szintű értékelése még zajlik.