Ezópus meséit viszik filmre és folytatódnak a Bogyó és Babóca-történetek

7 új magyar animációs film a Médiatanács 61 millió forintos támogatásával

Közzétéve: 2014. május 8.

null

Mától olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján a 2014-es Macskássy Gyula-pályázat első fordulójában támogatást nyert 7 animációs film listája. Képernyőre kerülnek Ezópus meséi, és folytatódik a Bogyó és Babóca legkisebbek által kedvelt sorozata is.

A Médiatanács keddi ülésén bírálta el a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Macskássy Gyula-pályázatának első fordulóját, amelyben 61 millió forintot ítéltek meg animációs filmekre. A 7 nyertes animációs filmet 2015. december 31-ig kell elkészíteni, amelyeket azután a közszolgálati televíziók mutatnak be először.

A támogatásnak köszönhetően animációs film készül Ezópus 2600 esztendővel ezelőtt írott, összegyűjtött meséiből. Az alkotók szecessziós stílusú, modern animációs filmsorozat formájában idézik majd fel a zseniális meseszerző történeteit, illetve a fél évezreddel ezelőtt készült nagyszerű magyar fordítást: a több ezer éves tartalom, a régi magyar nyelv és a 21. századi számítógépes technika időtlen jelleget ad a sorozatnak. A meséket a népszerű színész, Kálloy Molnár Péter mondja el.

Három új epizóddal folytatódik M. Tóth Géza sikeres sorozata, a Bogyó és Babóca. A csigafiú és a katicalány barátságáról szóló történetek kimondottan az óvodás és kisiskolás korú gyerekek közönségét szólítják meg. Új részek születnek Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész az Egy komisz kölyök naplója című animációs sorozatában is. A Metta Victoria Fuller amerikai írónő műve nyomán készült animációs film a XIX. századi Amerika izgalmas világát eleveníti meg egy nyolcéves kisfiú, Bandika életén keresztül. A két új részben a főszereplő Niagaránál tett kirándulásának kalandjait és a július 4-i ünnepi parádé lázas előkészületeit és bonyodalmait ismerhetjük meg. További két epizódot finanszíroz a Médiatanács Voltaire Candide című szatirikus regényének kortárs adaptációhoz is, amelynek legfőbb célközönsége a 15-16 éves korosztály.

Bokorugró mesetár címmel animációt láthatnak majd a nézők gyerekeknek szóló állatmesékről, a Hajótöröttek című filmben pedig Kolost és nagyapját ismerhetjük meg, akik természettudományos ismereteik révén élnek túl egy hajótörést. Hadak útja címmel megfilmesítik a hun vezér, Attila két fia – Csaba és Aladár – csatározásának történetét. Az animációs film a monda Benedek Elek-féle változata alapján készül, amelyben nagyobb szerepet kapnak a látványos csaták, jelenések.

A pályázati eredmények elérhetőek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján. A Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázatokon eddig 75 animációs filmet támogatott összesen 488 millió forinttal. A pályázat további két fordulójában még közel 120 millió forint áll rendelkezésre az animációs filmesek részére.