Komlói, orosházi és fővárosi rádiós ügyeket tárgyalt a Médiatanács

Közzétéve: 2015. május 13.

null

A Médiatanács e heti ülésén megszületett a komlói helyi rádiós frekvenciapályázat eredménye, elfogadták az orosházi rádiós pályázat felhívástervezetét, és bírságot szabtak ki a budapesti Rádió Q egyik adáshetében tapasztalt jogsértések miatt.

A Médiatanács döntött a Komló 91,4 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázat eredményéről: az eljárásban a Magyar Katolikus Rádió nyert, amely a Pécs 101,2 MHz-en üzemeltetett rádiójának vételkörzet-bővítéseként fog közösségi jellegű szolgáltatást nyújtani Komlón.

A Médiatanács elfogadta az Orosháza 88,6 MHz helyi rádiós frekvenciára szóló új pályázati felhívás tervezetét, amely 30 ezer fős vételkörzetet biztosít majd a nyertesnek közösségi jellegű hasznosításra. A tervezet az elfogadástól számított 10 munkanapon belül olvasható lesz az NMHH honlapján és hirdetményben, a pályázati ajánlatokat a közzétételtől számított 30. napon lehet majd benyújtani. A frekvenciát legutóbb tavaly decemberben pályáztatta meg a Médiatanács, a beadott négy ajánlat mindegyike azonban alaki vagy tartalmi szempontból érvénytelen volt.

A hatósági ellenőrzések eredménye alapján a Médiatanács 40 ezer forintos bírságot szabott ki a fővárosi Rádió Q szolgáltatójára, mert a vizsgált februári adáshéten megsértette médiatörvény és a vállalt szerződésének több rendelkezését: alulteljesítette a szöveges műsorszámokra, a helyi közélettel foglalkozó, a közszolgálati, a kisebbségi, a hírműsorokra és a saját arculatnak megfelelő műsorszámokra vonatkozó műsoridőt, viszont több ismétlést tett közzé a vállaltnál. Öt alkalommal főcímek nélkül sugárzott reklámokat, emiatt a testület pénzbírság nélküli felhívás szankciót alkalmazott.