Három mecenatúrás filmet is díjaztak a KAFF-on

Közzétéve: 2015. június 29.

null

A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) programjába a több mint 300 alkotást neveztek. A bekerült 138 film közül 31-et finanszírozott a Médiatanács filmtámogatási rendszere. A szakmai minőséget jelzi, hogy a legjobb tévésorozat, a legjobb térbeli animáció és a gyermekzsűri díját is a Magyar Média Mecenatúra programban elkészült művek kapták meg a szombati díjátadón.

A fesztiválon a versenyfilmekkel és a versenyen kívüli filmekkel együtt összesen 30 ország filmjeit vetítették. Idén először külföldön élő magyarok is nevezhettek a versenyprogramba. A rendezvényen szereplő 342 alkotás közül 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került a magyar versenyprogramba az előzsűri döntése alapján. A versenyprogramba került 78 alkotás közül 19-et, az információs programba bekerült 60 mű közül 12-t a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatott. A KAFF idei díszvendége Latin-Amerika volt, ahonnan 56 alkotást nézhettek meg az érdeklődők.

A fesztivál szerdai megnyitóján Karas Monika, a Médiatanács elnöke köszöntötte a résztvevőket. Az elnök hangsúlyozta a magyar animáció nemzetközi jelentőségét és a rangos nemzetközi fesztiválokon való folyamatos jelenlétét. Kiemelte, hogy a Médiatanács 2011 óta külön pályázati forrásból, eddig több mint 875 millió forinttal támogatta a magyar animációs alkotások megszületését, az idei jubileumi fesztiválra pedig két, egyenként 1,5 millió forint értékű díjat ajánlott fel.

Kaff Karas Monika

Karas Monika, a Médiatanács elnöke beszédet mond a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál megnyitóján

A fesztivál nagydíját a magyar-lengyel származású Ducki Tomek nyerte el Fürdő című filmjével az öttagú nemzetközi zsűri döntése alapján, a díjjal járó 1,5 millió forintot a Médiatanács ajánlotta fel. A történet szerint két idős úszó találkozik a fürdőben egy rituális úszásra, és ez alkalommal a szokásosnál mélyebbre, a múltba is merülnek.

A testület szintén 1,5 millió forinttal támogatta a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb televíziós sorozatot. Ezt ebben az évben az Egy komisz kölyök naplója, Betty néninél című része kapta meg, amelyet Gyulai Líviusz rendezett, és amelyet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja finanszírozott. A sorozat Fifi című epizódja az előző, 2013-as KAFF-on is a legjobb tévésorozatnak bizonyult. A film a XIX. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap. Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát. A sorozat Metta Victoria Fuller amerikai író műve nyomán, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva jött létre. Blogunk interjúja a rendezővel itt olvasható.

GyurmókRészlet a legjobb térbeli animációs filmből, Kapitány Frigyes Gyurmók című alkotásából

További, Magyar Média Mecenatúra programbeli siker, hogy a zsűri a legjobb térbeli animációnak Kapitány Frigyes Gyurmók című, a Médiatanács által támogatott sorozatát választotta, amelyből a Van köztünk egy színes epizódot vetítették. A gyurmamese egy íróasztal titkait tárja fel, ahova a füzetek és könyvek mellé befér egy egész miniatűr város, teljes lakosságával, a Gyurmókkal együtt. Kíváncsiságuk gyakran bajba sodorja őket, ám a Gyurmók vakmerő és találékony kis lények.

A Gyermekzsűri díját Kovács Márton hozta el Bab Berci köve című filmjéért, amely szintén mecenatúrás támogatású. A Lázár Ervin-mese alapján készült alkotásban a főhőst, Bab Bercit a kőgörgetegnél járva megszólítja egy beszélő kő, amely elégedetlen sorsával, nem akar többé haszontalan törmelékként kopni évezredeken át. Arra kéri Bercit, hogy találjon neki valami hasznos elfoglaltságot. Blogunk interjúja a rendezővel itt olvasható.

Bertie Bean's rock - Bab Berci köve Trailer from Siriat on Vimeo.

A gyermekzsűri-díjas Kovács Márton Bab Berci köve című filmjének ajánlója

Az idei KAFF-on szereplő, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott 31 film:

Rövidfilm:

  1. Bera Nándor: Voltaire: Candide (Popfilm Kft.) – Ki ne ismerné Voltaire Candide-ját? Na de ki vette a fáradságot gimiben, hogy meg is értse? Most újraértelmezték, hogy az örök kérdések a legújabb világban is beletúrjanak a kanapénk nyugalmába. Pusztító szerelem, 2D-s vér, lepra és üldözés: Candide örök.
  2. Cakó Ferenc: Dózsa 1514 (C.A.K.O Stúdió Kft.) – Homokanimáció az 500 éves évforduló alkalmából: Dózsa hadai az urak ellen fordultak és kitört a parasztháború. A nemesek végül leverték a lázadást és rettenetes bosszút álltak.
  3. Keresztes Dóra: Eszterlánc (Kecskemétfilm Kft.) – A képi metaforák, a népköltészet világát jelenítik meg. Az altatódalok, nyelvtörő mondókák, a fogócska-bújócska kiszámolók, gyermeki halandzsaversek világa gyermekhangra épülő zenei improvizációk segítségével kel életre a filmvásznon.
  4. Orosz István: A rajzoló (Kecskemétfilm Kft.) – A labirintus mitológiája: aki „innen” rajzolja, önarcmást készít, aki bejárja, saját sorsában téved el, aki már „odaátról” tekint rá vissza, az a megfordult időre, a pulzáló öröklétre lát.
  5. Traub Viktória: Vastojás (Kilátó Publishing Kft) – Archaikus szövegek, népi imádságok asszociációiból készült mese egy családról, amelyben a kisfiú, Benedek, és a vascsirke eltévedésének és hazatalálásának története jelenik meg a muzsikáló fák erdejében, az óriásharcsa mocsarán át.
  6. Vácz Péter: Parabola (MOME) – Lackfi János versét a Nyuszi és Őz alkotója animálta a Médiatanács által támogatott tízrészes animációs filmsorozat keretében, ami kortárs gyerekverseket és dalokat dolgoz fel a MOME-n.


Televíziós sorozat:

  1. Gauder Áron: Kojot és a szikla (Cinemon Entertainment Kft.) –Történet a nagylelkűségről. Kojot, a farkasember, Iktomi, a pókember és Ilya, a szikla kalandjai az amerikai indián népmesék látványos és mágikus világát tárják a szemünk elé.
  2. Glaser Kati: Városi legendák/Indifferens (Kecskemétfilm Kft.) – A filmben megjelenő városi legendák vagy beugrottak az ablakon, vagy megtörténtek a rendezővel, mert az ő életében minden megtörténik. De egészen biztos, hogy mindenkinek vannak hasonló történetei.
  3. Goda Krisztina: Berti, a rózsaszín barika (Szupermodern Stúdió Kft.) – Berti kalandjai során a gyerekek olyan gondolatokkal ismerkednek meg, mint a tolerancia vagy az önálló gondolkodás fontossága. A birkák dolgos közösségébe érkezik Marcipán, a terelőkutya. Egyedül Berti, a rózsaszín barika nem tud belenyugodni abba, hogy Marcipán méltatlanul bánik velük.
  4. Gyulai Líviusz: Egy komisz kölyök naplója/Betty néninél (Magyar Rajzfilm Kft.) – Georgie, a nyolcéves kisfiú születésnapjára kap egy naplót. Ebben örökíti meg családja, környezete izgalmas életét. A fiú egy átlagos amerikai család egyáltalán nem átlagos tagja. Környezete istencsapásként éli meg tevékenységét.
  5. Horváth Mária: Négyszögletű kerek erdő/Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos (Kecskemétfilm Kft.) – Lázár Ervin-mese: Szörnyeteg Lajost gyötri az álmosság, barátai segítségét kéri. Van is ötlete mindenkinek, de hiába. Végre jön Mikkamakka a megoldással: álmosság ellen a legjobb módszer, ha alszik az ember.
  6. Jankovics Marcell: Árpádok emlékezete/III. Béla király (Kecskemétfilm Kft.) – Az epizód a király születésétől koronázásáig tartó időszakot öleli fel rajzfilmbe illő formában.
  7. Javorniczky Nóra: Hát (m)ilyenek a macskák? (Studio Ex-Ist Kft.) – Sajdik Ferenc könyve alapján a film kortól függetlenül szól a macskákat szerető és nem annyira szerető nézőkhöz.
  8. Kapitány Frigyes: Gyurmók/ Van köztünk egy színes (Filmservice Kft.) – Egy íróasztalnak sok titka lehet. Például, hogy laknak benne. A füzetek és könyvek mellé befér egy egész miniatűr város, teljes lakosságával együtt. Ők a Gyurmók. Kíváncsiságuk bajba sodorja őket, ám a Gyurmók vakmerő, találékony lények.
  9. Klingl Béla: Boxi/Mérgespolgár (K. G. B. Stúdió) – Kartomi, a csíntalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékokból épült világában. A szereplői a valóságban is kivághatók és összehajtogathatók papírból. Mérgespolgár, aki minden epizódban dühös valamiért, ügyes-bajos dolgait intézi a városban, mígnem a Boxi, a kutya elhatározza, hogy felvidítja.
  10. Kovács Márton: Bab Berci köve (Omega-Kreatív Bt.) – Lázár Ervin-mese: Bab Bercit a kőgörgetegnél járva megszólítja egy kő. És bármennyire is szokatlan dolog egy beszélő kő, Bab Berci hamar megbarátkozik vele, és sokat tanul az élet és halál mibenlétéről.
  11. M. Tóth Géza; Krizsanics Antonin: Bogyó és Babóca/Pihe síel (KEDD Animációs Stúdió) – Bartos Erika könyvei alapján készült. A két főszereplő, Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány elválaszthatatlan barátok. Sok kedves kalandon keresztül közösen fedezik fel az őket körülvevő világ jelenségeit, eseményeit, tárgyait. Zene: Alma együttes, narrátor: Pogány Judit.
  12. Rófusz Ferenc: Hoppi mesék/Hoppik és a varázsbot (Rófuszfilm Kft.) – A Hoppik arról gondoskodnak, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a földön. Kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és szokásait ismerhetik meg a gyerekek. Ebben a bevezető epizódban a születésnapról van szó.


Főcímszekció:

  1. Kalászi Benjámin: A kőmajmok háza (Airplan Studio Kft.) – A kőmajmok háza egysnittes főcíme körbevezeti a nézőt a film helyszínéül szolgáló házban, és bemutatja annak lakóit. A játékfilm rendezője Fonyó Gergely. A történet ugyanabban a házban, de két idősíkon, 1982-ben és harminc évvel később, a mában játszódik. A mai gyerek apa nélkül nő fel, és ez a hiány beteggé teszi. A nyári szünetben felbukkan egy furcsa kislány, aki elképesztő történeteket ad elő Kornélnak a ház lakóiról.

KAFF 2015

A Kecskeméti Animációs Fesztivált június 24–28. között rendezték meg

Információs program

Rövidfilm

  1. Bognár Éva Katinka: Nyúl tavaszi éneke (MOME) – Varró Dániel verse alapján a film a MOME ANIM diákjai által készített, kortárs verseket feldolgozó sorozat részeként készült a Médiatanács támogatásával.
  2. Horváth-Molnár Panna; Gelley Bálint: Ki szelet vet (MOME) – Barak László versét a  Médiatanács által támogatott tízrészes animációs filmsorozat keretében készítették, ami kortárs gyerekverseket és dalokat dolgoz fel a MOME-n.
  3. Szeiler Péter: És ezt így hogy? – Gitár (Mirage Film Studio) – A film a jótékonykodás kettősségéről szól. Végigkövetjük egy gitár gyártási folyamatát, amely során a készítők a természetet és az embert is kizsákmányolják. A film végén azonban rájövünk, hogy a gitárt egy Bonóra kísértetiesen hasonlító zenésznek készítették, hogy felléphessen egy Live Aid koncerten.
  4. Varga Zsolt Iván: Bojtorján és a férfias kézfogás (Fríg Kft.) – Bojtorján a férfias kézfogás eszméjének megszállottjává válik: „az ő kezét megszorítván ne érezze senki, hogy lekvárba markolt”. Edzi magát otthon, de végül emberére akad.


Televíziós sorozat:

  1. Glaser Kati: Városi legendák/Papagájos (Kecskemétfilm Kft.) – Mindenki hallott már sok olyan történetet, melyek úgy kezdődnek: az apukám testvérének a barátnője mesélte, a szomszéd fiának a kutyájának az előző gazdájával történt, vagy éppen a barátom barátjának a volt albérlőjének a nagybátyja mesélte, hogy... A sorozat ilyen történeteket jelenít meg az animációs technika segítségével.
  2. Horváth Mária: Cigánymesék – A cigányasszony meg az ördög (Kecskemétfilm Kft.) – Amikor még csak a cigányok tudtak sírni, élt egy gyönyörű asszony, Vunida. 13 gyermekével lakott együtt, nagyon szegények voltak. A film Vunida történetét meséli el, találkozását az ördöggel, menekülését, s az átkot, mely fává változtatja. Gyermekei a cigánymeggytől megerősödve indulnak anyjuk keresésére.
  3. Kapitány Frigyes: Gyurmók/Ha harc, hát legyen harc (Filmservice Kft.) – Egy íróasztalnak sok titka lehet. Például, hogy laknak benne. A füzetek és könyvek mellé befér egy egész miniatűr város, teljes lakosságával együtt. Ők a Gyurmók. Kíváncsiságuk bajba sodorja őket, ám a Gyurmók vakmerő, találékony lények.
  4. Koós Árpád: Boxi/Az asztalon túl (K. G. B. Stúdió) – Kartomi, a csíntalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékokból épült világában. A szereplői a valóságban is kivághatók és összehajtogathatók papírból.
  5. Kreif Zsuzsanna: Candide kalandjai (Popfilm Kft.) – Az első epizód Candide kényszerű búcsúja szerelmétől, Kunigundától, nevelőszüleitől és mesterétől kortárs vonatkozásokkal.
  6. Magyarósi Éva: Keresztanya és én / Születésnap (Tanai and Lénárt Entertainment Kft.) – Sok szülőben elemi erővel tör fel az igény, hogy a kicsik fejlődését megörökítse. A film hétköznapi történeteket dolgoz fel Dani, a hat év körüli nagycsoportos óvodás szemszögén és narrációján keresztül.
  7. Pál Balázs: Ezüst-patak/Szabad élet (Montage Video kkt.) A sorozat az Ezüst-Patak zenekar népzenei feldolgozásait jeleníti meg egy animációs filmsorozatban. A zene az eredeti népi szöveget tiszteletben tartva, az akusztikus-, az elektronikus-zene, a népzene, a popzene, a latin és a rockzene sajátos ötvözetére épül.
  8. Pálfi Zsolt: Lengemesék/Nyár, hattyútámadás (Cinemon Entertaiment Kft.) – Berg Judit népszerű Lengemesék sorozatának kötetei az évszakok köré szerveződnek. A sorozat második, a Nádtengeri nyár című kötetében a lengék nyári kalandjait élhetjük át. A végtelenül hullámzó Nádtengeren zajlik az élet.


A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjazottjainak teljes listája itt olvasható.