NMHH Médiatanács: stúdiótechnikai fejlesztési források pályázhatók, és hét új animációs film nyert támogatást

Közzétéve: 2016. április 28.

Közösségi televíziók és rádiók juthatnak összesen 110 millió forint pályázati forráshoz, amelyet stúdiótechnikai modernizációra használhatnak fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén meghozott döntésnek köszönhetően. A testület – számos napirendi pont tárgyalása mellett – egy, Lackfi János-gyermekversek megzenésítésével színesített animációs sorozat folytatását és hat önálló animációs mű megvalósítását is támogatta, köztük Rófusz Ferenc rendező Az Utolsó vacsora című alkotásának tervét. Elfogadták a terézvárosi kisközösségi rádiós pályázati felhívást, és pályázható lesz egy kisvárdai és egy sárvári frekvencia is.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjával kapcsolatos döntések

Május 4-től pályázhatnak a közösségi tévék és rádiók a Médiatanács műszaki fejlesztésekre kiírt, összesen 110 millió forintos támogatási keretére a Magyar Média Mecenatúra program részeként. A felhívás célja, hogy a közösségi médiaszolgáltatók színvonalas stúdiótechnikával dolgozhassanak, és a nézők és hallgatók modern műszaki környezetben készült műsorokat élvezhessenek. A pályázat négyfordulós, az első fordulóra négy héten át, június 2-ig lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton. A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum 80 százalékára kaphatnak támogatást, a közösségi televíziók legfeljebb 5 millió, a közösségi rádiók 3 millió, a kisközösségi rádiók 1 millió forint értékben juthatnak fejlesztési forrásokhoz. A Médiatanács 2011 óta már 200 alkalommal, összesen közel 550 millió forinttal támogatta a közösségi televíziók és rádiók műszaki megújulását.

A mecenatúraprogram 2015-ös Dargay Attila-pályázatának második fordulójában hét alkotás terve nyert összesen 71 millió forint támogatást, amelyeket a TV2, a Duna Médiaszolgáltató, illetve a Hír TV mutatnak majd be. A pályázatra olyan animációs alkotók jelentkezhettek, akik korábban már nyertek támogatást a Médiatanácstól gyermek- és ifjúsági témájú animációs filmsorozatokra, és azt újabb részekkel kívánják bővíteni, illetve akik magas szakmai és művészi színvonalú önálló, egyedi animációs filmek tervét nyújtják be. A mostani döntésnek köszönhetően további 11 epizód készülhet Benkovits Bálint és Sarkadi Nagy Balázs rendezésében a Paradicsomleves betűtésztával – Etetős versek a menzáról című sorozathoz Lackfi János verseskötete alapján, magyar népzenei és népművészeti vizuális elemek felhasználásával. Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Az Utolsó vacsora címmel készülő kreatív szemléletű műve Leonardo da Vinci híres festményét állítja középpontba. Önálló, tárgyanimációs filmet rendezhet Pataki Szandra a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseletében Wireless címmel, amelynek alapötlete, hogy a világ egyetlen, végtelen hosszúságú drótszálból keletkezett. M. Tóth Éva Tranzit című tusanimációs alkotása a rugalmasság és a túlélés esélyeit vizsgálja annak ürügyén, hogy az éjszaka a spájzban torkoskodó főhőst egy dunsztosüvegből megnyíló szabálytalan univerzum szippantja be. Szabó Ildikó Kópék című animációjában a nyugdíjasok kilépnek a tőlük elvárt családi szerepből, minden nap felszabadultan játszanak az utcavégi játszótéren, de aztán a dolgozó felnőttek elzárják őket az élet élvezetétől. Klingl Béla Remake című, különleges, egysnittes, egyszereplős műve egy egész életutat jelenít majd meg számítógépes animációval, kihangsúlyozva a különböző életkorok eltérő szemléletmódját. Papp Károly Kása rendező Helix című filmjében Kelle Antal szobrász interaktív, meditatív, kiismerhetetlen sakkfiguraszobrai játsszák a főszerepet, ahol a két elem mozgatásával és a keletkező komplex formavilággal, újszerű tárgykultúrával leképezhető az emberi kapcsolatok dinamikája. A 2014-től pályázható Dargay-felhívásokon eddig 20 alkotás, illetve sorozat részesült mintegy 460 millió forint támogatásban, a Macskássy-pályázatokon pedig további 91 kortárs animációs mű készülhetett el 788 millió forint elnyert pénzügyi forrásból. Ennek eredményeképpen a televíziónézők rendre értékes és friss animációkkal találkozhatnak a képernyőkön, ilyen például Bucsi Réka Love című műve, amely a Berlinalén is szerepelt, vagy Tóth Luca Superbia című alkotása, amely idén a cannes-i Kritikusok Hetén debütál.

Helyi rádiós pályáztatási döntések

A Médiatanács véglegesítette azt a kisközösségi pályázati felhívást, amely a budapesti terézvárosi telephelyű, egy kilométeres sugarú rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítását célozza. A dokumentum csütörtöktől az NMHH honlapján olvasható. Az április 14-én már kiírt, vidéki kisközösségi rádiós felhíváshoz hasonlóan a Médiatanács enyhítette a pályázók számára előírt, saját készítésű műsorszámok közzétételére vonatkozó előírásokat, emellett a kifejezetten a választott célcsoportnak szóló műsoridő kötelező arányát 67 százalékról 60 százalékra mérsékelte. A pályázati ajánlatokat a felhívás közzétételétől számított 60. napon lehet majd benyújtani. A kiskunfélegyházi kisközösségi Rádió Smile, illetve a tiszavasvári Best Of Rádió üzemeltetői 60 napos ideiglenes szerződéseket köthetnek a Médiatanáccsal, tekintettel arra, hogy a testület már – két héttel ezelőtt – közzétette a kisközösségi médiaszolgáltatásokra vonatkozó pályázati felhívást, de a pályázati eljárás még nem zárult le, a médiaszolgáltatók jogosultságai viszont április végén lejárnak.

A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosításra szóló végleges pályázati felhívás, valamint a Sárvár 96,5 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezetének közzétételéről is döntött a grémium, ezek szintén napokon belül olvashatók az NMHH weboldalán.