Hol gyűjtik össze az összes Magyarországon kiadott nyomtatott sajtóterméket, kell-e engedély lapindításhoz?

Az NMHH a médiatörvény előírása alapján nyilvántartást vezet a nyomtatott sajtótermékekről (valamint az internetes sajtótermékekről és hírportálokról is).

Jelenleg Magyarországon több mint 5800 bejelentett, nyomtatott sajtótermék létezik. A sajtótermékek hatósági adatbázisa a sajtótermék alapítójának és kiadójának elérhetőségeit és adatait tartalmazza. A lista tájékoztató jelleggel gyűjti össze azoknak az időszaki lapoknak az adatait is, amelyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vagy jogelőd intézményei 2012. január 1-je előtt vettek nyilvántartásba. A nyilvántartás hiteles adatairól a hatóság – az arra jogosult ügyfél kérelmére – hatósági bizonyítványt vagy hiteles másolatot is kiállít. A nyilvántartás itt érhető el: https://sajtopub.nmhh.hu/sajto_kozzetetel/app/index.jsp

Egy új lap indításához a törvény értelmében nincs szükség előzetes engedélyre: csupán annyit kell tenni, hogy a Magyarországon letelepedett kiadó által megjelentetett sajtóterméket – a szolgáltatás, illetve a tevékenység megkezdését követő 60 napon belül – be kell jelenteni a hatóságnak. A sajtótermék nyilvántartásba vételét annak kiadója vagy alapítója kezdeményezheti, és ha a kért adatokat rendben beküldi, automatikusan bekerül az NMHH nyilvántartásába, további külön engedélyezés nem szükséges a sajtótermék kiadásához. Egy új sajtótermék tervezett címének a már meglévőekkel való azonosságát vagy összetéveszthetőségét a hatóság egyedileg, adott ügyenként vizsgálja, és abban az ügy összes körülményére tekintettel hoz döntést.