Idén júliustól kötelező a gyermekvédelmi szűrőszoftver biztosítása

Közzétéve: 2014. július 29.

A kiskorúak védelme érdekében július 1-jétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak. A szűrőszoftverekkel kapcsolatos szempontrendszerek meghatározása a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalának feladata. A Heti Válasznak a kerekasztal elnöke, Koltay András Médiatanács-tag nyilatkozott.

safe internet (cikktestbe)

Az Országgyűlés tavaly fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a kiskorúak által hozzáférhető internettartalom szűrhetővé tételéről rendelkezik. A jogszabály lényege, hogy a kiskorúak sem otthon, sem az általuk máshol használt számítógépeken ne férhessenek hozzá a számukra káros, jogellenes tartalmakhoz.

A törvény gyermekvédelmi szabályok között előírta azt is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak egy internetes kerekasztalt kell létrehoznia, amelynek egyebek mellett az a feladata, hogy meghatározza a szűrőszoftverekkel kapcsolatos feltételeket, szempontrendszereket.

A kerekasztal ajánlása szerint a szoftvereket a szülő és a gondviselő kérheti.  A szoftvernek biztosítania kell a lehetőséget, hogy a szülő életkor szerinti profilokból választhasson, mi az, amit nem szeretne, hogy gyermeke elérjen az interneten.

Több szolgáltató eddig is elérhetővé tett hasonló programot, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Gyermekvédelmi Internet-kerekasztala szerint csak minden nyolcadik-tizedik szülő használt ilyet.

Van, ahol a törvényalkotó nem állt meg itt: Nagy-Britanniában olyan szabályozás lép életbe, mely arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy eleve blokkolják a problémás oldalakat, és csak az előfizető külön kérésére engedélyezzék. – írja a Heti Válasz legfrissebb száma. Koltay András, az NMHH Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalának elnöke szerint ez sem ördögtől való gondolat. „Elképzelhető, hogy a jövőben ez az eszköz is használható lesz itthon, de érdemes megvárni a nagy-britanniai tapasztalatokat” - mondja a Heti Válasznak a Médiatanács tagja.

Az ajánlott szűrőprogramok ingyenesen letölthetők a NIIF Intézet weboldaláról.