Vezetékes gyorsjelentés: februárban 75 százalékra nőtt a nagysebességű internet-előfizetések aránya

Közzétéve: 2020. június 2.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2020. február végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 653 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,297 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 877 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,121 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 37,6 százalék volt február végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 23,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone csoport* 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,1 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma február végén 220 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,11 millió volt, ami 4 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,594 millió az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke február végén 3,047 millió volt.

Február végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,1 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,2 százalékkal, a harmadik helyen 21,5 százalékos részesedéssel a Vodafone csoport szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,94 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,17 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 17 millió, IP-alapon  229 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 84,1 perc volt.

2020. február végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 832 ezer földrajzi számot hordoztak.

Megjegyzés: 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.