Az NMHH bemutatkozó kisfilmjének teljes, helyettesítő leírása

2020. szeptember 7.

Az alábbi táblázatban jelentről jelenetre leírtuk, hogy bemutatkozó kisfilmünkben mi látható, illetve mi hangzik el az adott időtartam alatt.

NMHH bemutatkozó kisfilm, helyettesítő leírás
Idő (másodperc)Mi hallható, mi hangzik el?Mi látható?
0:00-0:01 Lágy zene kezdődik. Fekete képernyő látható.
0:02-0:04 Hogy miért érdekelhet minket az NMHH? A képen egy fiatal lány látható és hallható, felénk fordulva kérdez, napsütéses időben, Budapesten, az elmosódott háttérben a Gellért-hegy körvonalai fedezhetők fel.
0:05-0:06 Például a láthatatlan dolgok miatt. A férfi narrátor beszélni kezd. Eközben egy fiatal hölgy zenét hallgat fülhallgatóján keresztül, csukott szemmel, a ritmusra ringatózva.
0:07-0:08 Az NMHH felügyeli a rádióhullámokat. Egy rádióadás frekvencia-kiosztása látszódik, a képen ennek megfelelő számokat látunk.
0:09-0:10 A képen egy adótoronnyal az előtérben budapesti panoráma immár sötétben, a város kivilágítva éppen naplement van, vöröses-narancsos színű az ég.
0:11-0:12 Nélkülük előfordulhatna, hogy a mobilunk autót nyit, Fiatal lány éppen a notebookján dolgozik és közben a mobiltelefonját is kezeli.
0:13-0:14 Egy autó indexe/ lámpája felvillan, éppen úgy, mint amikor kinyitjuk vagy bezárjuk járművünket.
0:15-0:16 vagy, hogy egy játékdrón távirányítója megzavar egy meteorológiai állomást, A képen egy szőke kisfiú egy levegőbe repíthető játékdrónt irányít az édesapja segítségével.
0:17-0:18 ami ettől felhős eget jelez. Egy időjárást előre jelző szerkezetet látunk.
  Majd a képen a budapesti Hősök terén található Milleniumi emlékmű tűnik fel, szürke, felhős időben.
0:19-0:20 Érdekes az internet miatt is. A képen egy kisfiút láthatunk, aki tableten játszik egy parkban üldögélve.
0:21-0:22 Letöltési sebesség, netcsomagok. Internetes sebességmérő-alkalmazásokat láthatunk működés közben, ahogyan a netes elérésünk le-, illetve feltöltési kapacitását mutatják.
0:23-0:25 Az NMHH tartatja be a szolgáltatók ígéreteit. A képen egy fiatal férfi a notebookján dolgozik, munka közben megigazítja a szemüvegét.
0:26-0:28 A sávszélességet le is lehet ellenőrizni náluk. Az előző fiatalembert láthatjuk, kék pulóverben, egy asztalnál ülve, előtte a notebookja, hozzánk fordulva beszél.
0:29-0:31 Hasznos a mobilhívások miatt is, A képen egy idősebb, szőke hajú szemüveges hölgyet látunk, aki éppen mobiltelefonján, vidáman beszélget.
0:32-0:34 hiszen az NMHH-nál lehet utánanézni, hogy egy mobilszámnak melyik a szolgáltatója. A hölgy valószínűleg a most látható ősz hajú, idősebb hölggyel beszélget, aki szintén egy mobiltelefont tart a kezében.
0:35-0:37 Nem mindegy, hogy ingyen hívhatok-e valakit. Az előbb látható idős hölgy keresztrejtvényt fejt, a nappalijában ül, majd felénk néz és beszélni kezd.
0:38-0:39 Számít a látható dolgok miatt is. A képen egy vetítőgép/projektor lencséjét látjuk működés közben.
0:40-0:42 A mozifilmekre például az NMHH teszi rá a korhatárt jelző karikát. Kisfiút látunk, aki éppen egy moziban ül és egy filmet néz, miközben popcorn-t eszik.
0:43-0:44 Még mindig a moziban vagyunk, szintén egy kisfiút látunk, aki éppen hatalmasat nevet a filmen, előtte pattogatott kukorica, a háttérben elmosódva a többi gyerek.
0:45-0:46 Az NMHH fontos a szülőknek is, A képen egy kisfiút látunk az édesanyjával, éppen közösen nézik egy tablet kijelzőjét.
0:47-0:49 hiszen mindenkit érdekel, hogy mit néz a gyerek, ha velük van.
0:50-0:51 És amikor nem velünk van. Az iménti édesanya beszél felénk fordulva.
0:52-0:53 És főleg érdekel, hogy nézi-e valaki miközben ő néz valamit. Egy nagyon fiatal kislányt látunk, aki egy kanapén ül és egy mobiltelefonon játszik/internetes videókat néz.
0:54-0:56 Szóval az NMHH jelen van az életünkben látható és láthatatlan módon egyaránt. A képen egy testvérpárt tűnik fel, egy idősebb kislány és kisöccse, akik sötétben, összebújva, vélhetően titokban, éppen tableten játszanak vagy filmet néznek.
0:57-0:59 Ismét a budapesti Hősök terén vagyunk, ott, ahol az előbb, de immár világosban, a gyorsított felvételen látszódik, ahogyan vonulnak el a felhők és egyre világosabb lesz az ég.
1:00-1:04 Internet A képen egy férfi kezét látjuk, amint egy számítógépes egeret kezel.
Posta Egy férfi kezét látjuk, aki egy borítékot tart a kezében és felbontja a levelét.
TV A képen egy televíziókészülék távirányítóját látjuk.
Mobil Egy borostás arcszőrzetű férfi éppen a mobiltelefonján beszél.
Rádió A képen egy női kéz az autójában található rádió gombját tekeri.
Spam-ek Egy számítógépes klaviatúra törlés, azaz delete gombját látjuk.
Reklámok A képen egy hölgy fényekkel megvilágított, de egyébként sötét stúdióban áll egy mikrofon előtt, és általunk nem hallható módon beszél.
1:05-1:08 Legyünk tudatos fogyasztók, éljünk a lehetőségeinkkel! Egy férfi kezét látjuk, aki egy szerződést ír alá, előtte kiterített papírok. A korábban már megismert kisfiút és anyukáját látjuk, akik továbbra is a tabletet nézik, közben vidáman beszélgetnek.
1:09-1:12 Tájékozódjunk az nmhh.hu-n! Egy parkban vagyunk szintén Budapesten, egy fiatal lány labdát dobál a kutyájának a napsütésben, a háttérben a magyar Parlament.
1:13-1:15 A narrátor befejezi a szövegét, a zenének vége. A képen az NMHH logóját láthatjuk.