Televíziós gyorsjelentés: novemberben 2,014 millióról 2,037 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma

Közzétéve: 2021. január 21.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban csaknem 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., Canal+ S.á.r.l. (UPC Direct), Antenna Hungária Zrt., 2020. november végén 3,415 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 81,5 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül novemberben 2,014 millióról 2,037 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 669 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 78 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 59,6 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 21,9 százalékra csökkent, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 18,5 százalék maradt.

2020. novemberében a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Magyar Telekom a piacvezető 32,1 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 28,4 százalékos, a Vodafone 18,8 százalékos, majd a UPC Direct 6,0 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma novemberben 2,668 millió, ezen belül az analóg előfizetések száma 631 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 33,0 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 27,4 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 23,8 százalékos részesedéssel.
A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,3 százalékos részesedéssel, második  a UPC Direct  28,7 százalékos, a harmadik pedig a Telekom 28,6 százalékos részesedéssel.  2020. november végén a MinDig TV Extra részesedése 10,4 százalék volt.