Televíziós gyorsjelentés: 2,8 millió fölé emelkedett a digitális előfizetések aránya márciusban

Közzétéve: 2021. május 18.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., Canal+ S.á.r.l. (Direct One), Antenna Hungária Zrt., 2021. március végén 3,429 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 81,7 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül márciusban 2,073 millió volt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 628 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 75 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 60,5 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 21,2 százalékra, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 18,3 százalékra csökkent.

2021. márciusban a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Magyar Telekom a piacvezető 32,7 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 28,3 százalékos, a Vodafone 18,7 százalékos, majd a Direct One 5,8 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma márciusban 2,701 millió, ezen belül az analóg előfizetések száma 628 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 33,8 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 27,2 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 23,5 százalékos részesedéssel.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,6 százalékos részesedéssel, második a Direct One 29 százalékos, a harmadik pedig a Telekom 28,1 százalékos részesedéssel.  2021. március végén a MinDig TV Extra részesedése 10,3 százalék volt.