Tájfutás rádióvevővel: egy ezüstérmet és három bronzérmet hoztak haza a magyar fiatalok az ifjúsági rádióamatőr „rókavadászatról”

Közzétéve: 2022. augusztus 3.

Nemzetközi sikereket ért el a fiatal hazai rádióamatőrök közössége: a lányok kettő, a fiúk pedig egy egyéni ezüst és egy csapatbronzérmet szereztek június 29. és július 3. között a romániai Zsilvásárhelyen megtartott Ifjúsági Amatőr Rádió-iránymérő Világbajnokságon.

 Juhász Lilien Lea (HA2LY) a célegyenesben a romániai Zsilvásárhelyen megtartott Ifjúsági Amatőr Rádió-iránymérő Világbajnokságon

Bár született már jónéhány modernebb eszköz, a rádióamatőrség továbbra is sokakat vonz: átlagosan évente 70 és 120 fő közötti jelentkező érkezik az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, hogy rádióamatőr vizsgát tegyen. A műfaj sajátos báját az adja, hogy kódolatlan jelekkel, szinte kézműves technológiával léphetünk kapcsolatba a világ távoli pontjain élő sporttársakkal. A rádióamatőrség versenysport is: egyszerre technikai, szellemi és fizikai. Az ötvenes évek óta rendeznek különböző versenyeket több műfajban is. Van, amikor a gyorsaság számít, máskor a kapcsolatok száma. A leglátványosabb azonban az amatőr rádió-iránymérés, népszerű nevén a „rókavadászat”. Ez tulajdonképpen rádiós tájékozódási futás: egy irányérzékeny vevőkészülékkel kell megtalálni az erdős terepen elrejtett adóberendezéseket. A jó eredményekhez tehát a technikai tudáson kívül tájékozódási készség és állóképesség is szükséges.

A Magyar Rádióamatőr Szövetséget az idei 4. Ifjúsági Amatőr Rádió-iránymérő Világbajnokságon nyolc fiatal képviselte: Horváth-Dömöcsök Anna (HA7RA) Juhász Lilien Lea (HA2LY), Mehringer Dóra (HA7DR), Mehringer Márton (HA7MA), Nagy Nóra, Nemes Marcell (HA3MAR), Nemes Nóra (HA5YN) és Venczel Csongor (HA0FOX) képviselte. A csapat vezetője Krajcár Lajos (HA2QW) volt, aki edzője és felkészítője is gyerekeknek.

Venczel Csongor (HA0FOX) versen közben a romániai Zsilvásárhelyen megtartott Ifjúsági Amatőr Rádió-iránymérő Világbajnokságon

Magyar éremeső: kettő a lányoknak, kettő a fiúknak

A világbajnokságon három számban (rövidhullám, ultrarövidhullám és sprint) mérték össze tudásukat a versenyzők, egyéni és csapatban elért eredményeiket pedig összesítve díjazták. Az ultrarövidhullámú versenyszámban a lányok, RH-kategóriában egy egyéni ezüstérem mellé pedig a lányok és a fiúk is csapatbronzérmet szereztek A csapat valamennyi tagja sikeresen, érvényes eredménnyel és jó szintidőkkel teljesítette a pályát. A gyerekek a rádióamatőr tevékenység másik két szakágában, a rádió-forgalmazásban és a hagyományőrző gyorstávírászatban (morze) is aktívak, mindannyian sikeres hatósági vizsgát tettek le és saját hívójellel is rendelkeznek.

„Tíz-tizenegy évesen kezdtünk el komolyabban foglalkozni a rádióamatőrséggel. Édesapánk is rádióamatőr, az ő példája és bátorítása hatására kezdtünk el ezzel foglalkozni, vele és a barátaival azóta is minden hétvégén edzünk” – tudtuk meg a Mehringer Dóra és Márton testvérpártól, akik a rádióamatőr-vizsga megszerzése után rögtön elkezdtek a sportág iránymérő, tájékozódási futással kombinált ágával foglalkozni. Márton kezdte, de a jó hangulat és a társaság Dórát is hamar meggyőzte. Lányként nincs kisebbségben: bár nem gondolnánk egy ennyire technikai jellegű szubkultúráról, de nem csak csapat-éremből szereztek többet: a létszámot nézve is ők vannak fölényben. Megtudtuk: a világversenyekre nem készülnek külön, a rendszeres edzések érnek össze jó teljesítménnyé. Reményeink szerint ez csak az összeérés kezdete, jövőre ugyanis Magyarországon rendezik meg majd az 5. Ifjúsági Amatőr Rádió-iránymérő Világbajnokságot.

Csoportkép: A 4. Ifjúsági Amatőr Rádió-iránymérő Világbajnokság magyar résztvevői

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szorosan együttműködik a rádióamatőr mozgalom tagjaival, hiszen rádiófrekvencia-igényüket az NMHH szolgálja ki. A fiatal rádióamatőrök közül a tapasztalat szerint később sokan választják a villamosmérnöki pályát, így utánpótlás szempontjából az NMHH-nak is fontos lehet ez a terület. A hatóság ezért is osztozik a magyar utánpótláscsapat jó helyezéseinek örömében és további sikereket kíván jövőre az itthoni megmérettetésre is.