Médiaszolgáltatások vállalásainak teljesülését vizsgálta a Médiatanács az év első ülésén

Közzétéve: 2023. január 12.

A Médiatanács véglegesítette két helyi vételkörzetű rádiós frekvencia pályázati felhívását, míg egy körzeti tévé- és két helyi rádiócsatorna adásmenetelének vizsgálata során hiányosságokat tárt fel.

Véglegesítette két helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását e heti ülésén a Médiatanács. A testület arra figyelemmel írta ki a pályázati felhívásokat, hogy május 19-én a szóban forgó Kazincbarcika 95,9 MHz és az Ózd 99,5 MHz frekvenciákat jelenleg használó rádió jogosultsága lejár. A pályázati felhívások 2023. január 13-án kerülnek közzétételre az NMHH honlapján.

A Médiatanács hatósági eljárást indított a Kecskeméti Televízió 2022. október 10. és 16. közötti műsora miatt a körzeti vételkörzetű, kereskedelmi televízió szolgáltatója ellen. A Médiatanács megállapította, hogy a szolgáltató megsértette a hatósági határozatában foglaltakat, mivel a közszolgálati műsoridő a vizsgált adáshét egyetlen napján és heti szinten sem érte el a vállalt időtartamot, a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok napi és heti aránya is kevesebbnek bizonyult a határozatban rögzítetteknél, valamint a napi rendszeres híműsorokra vonatkozó kötelezettségét sem teljesítette.

A kiskőrösi Rádió 97 szolgáltatója ellen a 2022. szeptember 2-i adásnap miatt indult hatósági eljárás. A hatóság megállapította, hogy az adott napon a helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádión a közszolgálati célú és a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsorok, valamint a szöveg aránya is alulmaradt a szerződésben vállaltakhoz képest.

A Budaörs Rádió állandó megnevezésű médiaszolgáltatás október 16-i adásnapjának hatósági vizsgálata nyomán a Médiatanács hatósági eljárást indított a helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádió szolgáltatójával szemben. Az adott adásnapon a rádió nem teljesítette a közszolgálati célú, illetve a helyi közélettel foglalkozó műsorok napi arányára vonatkozó vállalásait sem. Ezen felül a szolgáltató szöveges tartalmakra és a zene arányára vonatkozó szerződéses vállalása sem teljesült. Mindezek miatt a Médiatanács bírságot állapított meg.