Egységes Szakági Tervezéstámogató Rendszer (ESZTER) – gyakori kérdések

Legutóbb frissítve: 2023. december 12.

1. Az új terveknél dokumentálni kell a meglévő hálózatot is?

Tervezés esetén a meglévő hálózatot érintő részeknél az érintett hordozó infrastruktúra elemeket is kötelező megadni. Az építtető vagy annak megbízottja állítja össze az építményengedélyezési eljárásban beadandó .xml fájl állományokat a 20/2020. (XII. 18.) NMHH rendeletben meghatározott formátumban, melyben a beillesztési ellenőrzés (validáció) sikerességének feltétele minden kötelező adat megadása.

2. Az ESZTER bármelyik AutoCad szoftverrel működik?

Nem, az ESZTER mindig a legfrissebb AutoCAD Map 3D eszközkészletű szoftverrel használható. Az AutoCAD verziójának a beszerzése a felhasználó kötelezettsége, a legális szoftverhasználat előírásai mellett.

3. Miért nem találom a kérdésemre a választ az ESZTER online súgóban?

Ellenőrizze le, hogy megfelelő verzióban használja-e a súgó funkciót, mivel a böngészők gyakran mentik a korábbi előzményeket a gyorsabb működés biztosítása érdekében. Ezért előfordulhat, hogy az ESZTER online súgó hiába került a honlapon frissítésre, a programban indított súgó nem az interneten megtalálható legfrissebb verziót, hanem a böngésző memóriájában található régebbi változatot nyitja meg.

4. Hogyan hozzam létre a DWG és DWF fájlokat az AutoCAD és az ESZTER funkciókkal, hogy azok megfeleljenek az engedélyezéshez szükséges mellékletnek?

Kérdésével kapcsolatban részletes tájékoztatást talál a következő oldalon:
Engedélyezés a Hír-Közmű rendszerben.

5. Ha egy földrajzi területen az első EHO szerinti terv készül, akkor milyen mélységig kell a meglévő távközlési szolgáltatókról információt adni?

Minimum a kapcsolódási pontokról, a felhasznált infrastruktúra objektumokról és az érintett objektumokról kell a tervezőnek adatot szolgáltatnia, mely az elbíráláshoz szükséges és az EHO szabályrendszerének megfelel, az EHO-ban előírt kapcsolatok figyelembevételével.

A tervezőnek szükséges a megbízóval egyeztetni arról, hogy az adott földrajzi terület tekintetében történt-e már tervbeadás vagy a meglévő hálózatra vonatkozó adatszolgáltatás. Amennyiben igen, akkor az esetlegesen érintett infrastruktúrák, távközlési elemek meglévő EHO adatait szükséges használni az adatütközések elkerülése, minimalizálása érdekében.

6. Az ESZTER leírásában az olvasható, hogy a Hír-Közmű rendszer adószám alapján azonosítja be a cégeket. Elérhetők valahol nyilvánosan a különböző távközlési cégek adatai?

 Az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer adatbázisból a hatályos és közhiteles kiadmányok lekérésére van lehetőség.

Az ESZTER, illetve a Hír-Közmű rendszerben a cégek ellenőrzése adószám alapján történik.

7. Az ESZTER fejlesztése során 2022-ben az NMHH arról tájékoztatott, hogy az Autodesk fejlesztő által készített AutoCAD Map 3D rendszeren fog működni a Hír-Közmű rendszer és ez felfelé kompatibilis lesz az összes AutoCAD Map 3D-vel.    Az AutoCAD Map 3D későbbi frissítései miatt szükséges lesz mindig a legfrissebb licenceket meg vásárolni a tervezőknek? 

Az AutoCAD Map 3D egy széles körben használt modell alapú térinformatikai termék, amely az AutoCAD képességeket megtartva az infrastruktúrákat szakági modellekben kezeli és az FDO (Feature Data Objects – jellemzőadat-objektum) technológia használatával közvetlen elérést és szerkesztési lehetőséget biztosít a térinformatikai adatokhoz. A fejlesztés során prioritás volt az ESZTER szakági modell szintű beágyazása az AutoCAD Map 3D környezetbe annak érdekében, hogy az AutoCAD-ben már komfortosan mozgó felhasználók minél egyszerűbben tudjanak ESZTER-rel dolgozni. Erre példa a felhasználói felületen megjelenő ESZTER paletták elrendezése, stílusa, kinézete és használata. Az ESZTER és az AutoCAD Map 3D fúziója azonban ennél összetettebb és mélyebb, hiszen adattábla szintű együttműködést valósít meg, például a téradatok kezelésében gyári komponensekkel. Az integráció velejárója, hogy az új AutoCAD Map 3D verziók esetén a kiadásokban megjelenő változásokat (például új funkciók, hibajavítások) ESZTER alkalmazással is le kell követni az együttműködés érdekében. A piac számára ezt a szoftveres lekövetést az NMHH az új ESZTER verzió formájában ingyenesen biztosítja.

Az ESZTER működéséhez szükséges kompatibilitás akkor biztosítható, ha a felhasználó megfelelő, azaz az adott ESZTER verzióhoz tartozó AutoCAD Map 3D kiadást használ. A verziók kompatibilitását az ESZTER a telepítési folyamat során ellenőrzi, illetve az ESZTER verziószámának második szegmense közvetlenül utal a szükséges AutoCAD Map 3D verziószámára.

A szakmai szempontokon felül a gyártói támogatás miatt is érdemes követni az AutoCAD Map 3D kiadásokat, hiszen a korábbi verziók támogatása, illetve javító patch-ek biztosítása a régebbi verziókon már nem elérhető. Fontos, hogy az AutoDesk külön megrendelés nélkül, automatikusan biztosítja az előfizetők számára a legfrissebb kiadásokat.

Érvényes licenc-szerződés birtokában az AutoDesk 5 korábbi verzió használatát is engedélyezi. Fontos tudni, hogy a licenc-szerződés időegységre és nem AutoCAD verzióra vonatkozik. Ezért lehetséges, hogy egy licenc vásárlásakor lehetőség van a korábbi AutoCAD használatára is és a licenc-szerződés érvényességi ideje alatt megjelenő új verziók telepítése és jogszerű használata is megengedett. Tervezőknek célszerű az AutoDesk forgalmazóktól bővebb tájékoztatást kérni a licenc szabályairól.

8. A tervezők számára lesz-e lehetőség a Hír-Közmű rendszerből adatokat lekérdezni?

A Hír-Közmű rendszerből jelenleg nincs lehetőség adatot igényelni.

Az adatfeltöltések megvalósulása után a szolgáltatók (tulajdonosok, üzemeltetők, bérlők) a saját infrastruktúrájukról jogosultság szerint tudnak majd információt lekérni és azokat a tervezők számára biztosítani.