Médiatanácsi javaslat a gyermekbarát internetért

Közzétéve: 2013. május 14.

null

Hatvan társadalmi szervezetet kért fel együttműködésre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) annak érdekében, hogy beépítse észrevételeiket a gyermekbarát internet szabályozására tett javaslata munkaanyagába. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a hatóság képviselői sajtótájékoztatón ismertették a tervezetet ma Budapesten.

Dr. Gáva Krisztián, a KIM jogalkotásért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Médiatanács jogszabályi felhatalmazásánál fogva – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együttműködve – kezdte meg azt a jogalkotás-előkészítő szakértői munkát, melynek eredményeként egy hatékonyabb internetes gyermekvédelmi szabályozás léphet életbe. A gyermekek érdekeit szolgáló újabb jogalkotási terv illeszkedik azokhoz a lépésekhez, amelyeket a KIM és a kormány a Gyermekbarát igazságszolgáltatásért munkacsoport felállításával és az annak keretében megvalósult számos gyermekbarát jogalkotási intézkedéssel tett. A helyettes államtitkár kifejtette: az internetnek nélkülözhetetlen szerepe van a kommunikáció és a társadalmi interakció hatékonyabbá és demokratikusabbá tételében, ugyanakkor „a gyermekeket az interneten keresztül fenyegető veszélyekkel szemben minden állam keresi az ésszerű, arányos és betartható szabályozási eszközöket.”

gyermekbarat_internet_cikkbe

(Balról) dr. Gáva Krisztián, a KIM jogalkotásért felelős helyettes államtitkára,  dr. Koltay András médiatanácstag, Miszlai Róbert, az NMHH Infomédia szabályozási főosztályának vezetője

A médiatanácsi munkaanyagot dr. Koltay András, a testület tagja mutatta be, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a végső cél nem egy önálló törvény megalkotása, hanem sokkal inkább az egyes konkrét és leginkább súlyosnak tekinthető problémák megoldására fókuszáló, több jogszabályt is érintő javaslatcsomag kidolgozása. A tervezet többek között ösztönözné a szűrőszoftverek, a gyermekvédő zárak használatának elterjesztését, valamint az iskolákban, könyvtárakban a gyermekeket szűrőprogramok kötelező telepítésével óvná a kritikus tartalmaktól. A javaslat szerint a kiskorúak védelmében a szolgáltatóknak kötelezően korhatár-jelzéssel kellene ellátnia azokat a tartalmakat is, melyek nem esnek a „médiatartalom” törvényi fogalma alá. A koncepció az értesítési-eltávolítási eljárás bejáratott és jól működő szabályait kiterjesztené azon tartalmakra is, amelyek a kiskorúak személyiségi jogait sértik, vagy ellenük elkövetett bűncselekményt valósítanak meg. A javaslat ezentúl gyermekvédelmi kerekasztalt hozna létre a témában érintett közigazgatási szervek bevonásával, illetve üdvözölné a korhatár-kategóriák feltüntetésének bevezetését a videojátékokon és a tévén előhívható elektronikus műsorkalauzokban is. Koltay András bejelentette, hogy a hatóság a javaslatot hatvan társadalmi szervezetnek küldte meg véleményezésre, amelyek észrevételeit május 26-ig várják.

Miszlai Róbert, az NMHH Infomédia szabályozási főosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a most egyeztetésre bocsátott munkaanyag szervesen illeszkedik a hatóság eddigi internetes gyermekvédelmi tevékenységébe. A szakember példaként említette a hatóság Internet Hotline szolgáltatását és az épülő H95 Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központot. A főosztályvezető emlékeztetett, hogy a javaslatcsomag egyes elemeiről a szakmai és civil partnerekkel már huzamosabb ideje folyik a párbeszéd. Miszlai Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkaanyagban található internetes gyermekvédelmi javaslatokhoz hasonlatos kezdeményezésekre számos európai országban, illetve az Egyesült Államokban is találunk követendő példát.