Júliusban már olcsóbban telefonálhatunk külföldön

Közzétéve: 2013. június 26.

null
A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával, az indított mobilhívásért majdnem 15, a fogadott hívásért megközelítőleg tíz, SMS-küldésnél 8,2 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül. A kedvezőbb díjszabást már egy esetleges adriai nyaralás során is élvezhetjük, hiszen július 1-től Horvátország is az Unió tagja. Olcsóbb árakkal számolhatunk Izland, Norvégia és Liechtenstein területén is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzi, hogy az új díjszabást a gyakorlatban is érvényesítik-e a szolgáltatók, de egy kis odafigyeléssel mi magunk is spórolhatunk a roamingtarifákon.

2013. július 1-jétől a legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom (mobilinternet) kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 259 forint helyett 171,5 forintot kell majd fizetni.

A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,8 forint helyett 91,4 forintba, a fogadott hívások 29,4 forint helyett 26,6 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,2 forintról 30,4 forintra csökken.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság piacfelügyeleti tevékenysége során ellenőrzi a szolgáltatókat, hogy július elsejétől minden előfizető a csökkentett árakon vehesse igénybe a roaming-szolgáltatásokat. A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor előfizetőik érdekében ennél alacsonyabb árakat is alkalmazhatnak.

Aki teheti, mobileszközeit a külföldi nyaralásra is magával viszi, és ezekkel nemcsak telefonál, hanem az internetet is használja, vagyis roaming-szolgáltatásokat vesz igénybe. A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel magunk is sokat spórolhatunk a mobilszámlán.

Utazás előtt például érdemes tájékozódni saját szolgáltatónk, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól. A célország szolgáltatói közül érdemes azt kiválasztani, és annak a hálózatát használni, amelyik a legkedvezőbb roamingtarifákat ajánlja.

Fontos tudni, hogy a külföldi telefonhasználat során, az idehaza megszokott gyakorlattal ellentétben, a hívásfogadásért is fizetni kell.

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, ami után fizetnünk kell.

Az előfizetők védelmét a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát szolgálja. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet – és nem rendelkezik a szolgáltató felé egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást –, a szolgáltatás megszakad. A pénzügyi vagy adatforgalmi korláttal kapcsolatos részletekért mindenkinek a mobilszolgáltatójához érdemes fordulnia.

A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók és linkek az NMHH hivatalos weboldalán a http://nmhh.hu/mobil_kulfoldon cím alatt érhetők el.