Hatósági eljárást követően nem folytatja tovább jogellenes működését a Lokomotív Rádió

Közzétéve: 2014. június 6.

null

A Médiatanács a Lokomotív Rádió Kft. 93,5 MHz frekvenciára vonatkozó hatósági szerződését a 93/2013. (I. 23.) számú határozatával - díjfizetési kötelezettség súlyos megsértése miatt - azonnali hatállyal felmondta.

A rádió ezt követően a Médiatanács döntése ellen jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Az I. fokú ítélet megállapította, hogy a Médiatanács jogszerűen mondta fel a Lokomotív Rádió Kft. hatósági szerződését, és a határozattal szemben benyújtott keresetet elutasította, amely ítéletet a II. fokú bíróság helybenhagyott. A rádió felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, e kérelem tárgyában döntött a Kúria 2014. május 7-én és az I. fokú ítéletet hatályában fenntartotta.

Annak ellenére, hogy a Médiatanács döntését a Kúria jogszerűnek ítélte meg, a rádió tovább folytatta jogellenes működését.

Az NMHH megállapította, hogy a rádiónak 2012. szeptember 16-án lejárt a rádióengedély érvényességi ideje, így a rádió jelenleg a frekvenciát jogszerűtlenül és egyedi engedély nélkül használja. A rádiónak sem érvényes és hatályos médiaszolgáltatási jogosultság gyakorlására vonatkozó hatósági szerződése, sem frekvenciahasználatot biztosító érvényes és hatályos rádióengedélye nincs. Ezzel súlyos károkat okoz a helyi rádiópiacon más, jogszerűen működő rádióknak.

Az NMHH 2014. június 4-ei levelében felszólította a rádiót, hogy a jogellenes tevékenységet fejezze be. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a rádiófrekvencia jogszerűtlen használata miatt a műsorszóráshoz használt adóberendezést a nemzeti hivatal hatósági intézkedés keretében lepecsételi. Ez a hatósági esemény hosszas türelmi időt követően ma délután bekövetkezett.