Médiatanács: pályázható az idei, helyi és körzeti tévék számára kiírt, 420 millió forintos műsortámogatási pályázat

A TV2 ismét túl enyhe korhatár-besorolást alkalmazott egy kalandfilmnél

Közzétéve: 2015. március 16.

null

Április 8-án adhatják be kérelmeiket a helyi és körzeti televíziók a 420 millió forint keretösszegű műsortámogatási pályázat első fordulójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése szerint. A testület a TV2-t elmarasztalta túl engedékeny korhatár-besorolása miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén döntött arról, hogy közzéteszi a helyi és körzeti televízióknak szóló műsortámogatási, ún. TVÁLLANDÓ pályázat felhívását a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A 420 millió forint keretösszegű pályázatra négy fordulóban lehet jelentkezni. A keretösszeg 25 százalékát közéleti magazin, 60 százalékát hírműsor, 15 százalékát kulturális magazin támogatására ítélik oda. A műsorokra elnyerhető támogatás adásonként, közéleti magazin esetén legfeljebb 60 ezer, hírműsor és kulturális magazin esetén 40-40 ezer forint lehet. Az első fordulóra szóló jelentkezések beadási napja április 8.. Az NMHH Médiatanácsának támogatásaiból létrejövő műsorok kulcsfontosságú szerepet játszanak a helyi közösségek igényes tájékoztatásában és szórakoztatásában. A testület az elmúlt négy évben 339 helyi műsor gyártását támogatta több mint 1,5 milliárd forint értékben.

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében határozott a 2015-ös, a rádiós hírműsorok, közérdekű és tematikus magazinműsorok készítését támogató, korábban kiírt, ún. RÁDIÓÁLLANDÓ pályázat bírálóbizottságának tagjairól is: elnöknek dr. Lipták Esztert, bizottsági tagnak Jenik Pétert és Lányi Lajost választotta.

A Médiatanács legutóbbi ülésén elmarasztalta a TV2 szolgáltatóját hibás korhatár-besorolás miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság IRIS műsorfigyelő szoftvere ugyanis regisztrálta, hogy a televíziócsatorna a Trója – Háború egy asszony szerelméért című kalandfilmet 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolta, és napközben vetítette, miközben a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlottként, 21 óra után lehetett volna csak közzétenni. Mivel a jelentős befolyásoló erejű, országosan sok nézőt elérő televízió nyolcadik alkalommal sértette meg a korhatár-besorolási előírásokat, a testület 1,8 millió forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra. A témában hozott Médiatanács-döntések megtalálhatók a testület honlapján, a www.nmhh.hu-n: 287/2014., 1084/2013., 169/2013., 581/2012., 415/2012., 321/2012., 110/2012.

A hatósági ellenőrzések során a Médiatanács a szentesi Rádió 451 szolgáltatójára is bírságot rótt ki 40 ezer forint értékben, mert a hatósági ellenőrzéskor kiderült, hogy tavaly októberben, politikai reklámok közzétételekor 68 esetben mulasztotta el az elkülönítést szolgáló akusztikus figyelemfelhívást. A kiszabott jogkövetkezmények célja, hogy jogkövető magatartásra ösztönözze, nemcsak a megbírságoltakat, hanem a médiapiacon működő összes szereplőt, hogy a médiatörvényben lefektetett alapelvek érvényre jussanak a közönség védelme érdekében.

A Médiatanács döntött arról, hogy 1-1 millió forintos díjat ajánl fel a szeptemberben megrendezendő 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilm, dokumentumfilm és animációs film kategóriák győztes alkotásainak.