Hogyan védhetjük a kiskorúakat az elektronikus médiával szemben?

Közzétéve: 2014. október 16.

A Médiatudományi Könyvtár sorozat legújabb, tizenharmadik kötete alapos monográfia, amely részletesen járja körül a nemzetközi, ezen belül is az Egyesült Államokbeli és az Európai szabályozási eszközök és megoldások teljes skáláját.

Kóczián Sándor friss kötete hiánypótló, elsősorban azért mert szakmai közönséget célozva a gyermekvédelemmel összefüggő médiaszabályozás legtágabb metszetét mutatja be. A kötet külön értéke a világos, áttekinthető szerkezet és egyszerű nyelvet, ami alkalmassá teszi arra is, hogy a nem jogi műveltségű közösség is haszonnal forgassa.

Az átfogó tanulmány célja annak bemutatása, hogy a kiskorúak elektronikus médiával szembeni védelmének milyen jogi és jogon túli eszközei lehetségesek. A kötet amellett, hogy a védelem általános kérdéseit tárgyalja, kitér a kiskorúak védelmének és a véleménynyilvánítás szabadságának egymáshoz való viszonyára, az elektronikus média, a televízió gyermekekre gyakorolt hatására, valamint a jogellenes és káros tartalmak közötti különbségekre.

A kötet gerincét az Egyesült Államok kiskorúak védelmével kapcsolatos alkotmányos felfogásának, valamint az Európai Unió kiskorúak védelmére vonatkozó minimum-szabályozásának vizsgálata adja.

A részletező munka négy európai ország az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Magyarország szabályozását is részletesen górcső alá veszi, alkalmat adva az olvasónak arra, hogy felfedezze a nemzeti szabályok közötti párhuzamokat és különbségeket.

Kóczián Sándor Gyermekvédelem a médiajogban című munkája ingyenesen letölthető a Kapcsolódó dokumentumok vagy a Kapcsolódó linkek címszó alatt (lentebb).