Médiatanács: Új magyar kisjáték- és animációs filmek támogatása összesen 142,5 millió forinttal

Közzétéve: 2018. február 8.

Tizenkét kisjáték- és kísérleti film, valamint tíz animáció készülhet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának támogatásával, összesen 142,5 millió forintból. A testület eheti ülésén műsorkvóta-kötelezettséggel és termékmegjelenítéssel kapcsolatos szankciókat szabott ki, a jogszerűtlenül eljáró műsorszolgáltatókat 100 ezer forintra bírságolta. A Médiatanács öt évre megújította a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz-re szóló helyi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságot.

Huszonkét kisjáték- és animációs film készülhet

Összesen 75,5 millió forinttal támogatja tizenkét kisjáték- és kísérleti film készítőjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program 2017-es Huszárik Zoltán-pályázat második fordulójában. A második világháború utáni időszak több alkotót is megihletett. Dombrovszky Linda kisfilmje a szibériai Gulágon játszódik majd. Tényi István egy pesti gangos ház belső udvarának életét mutatja be évről évre, a téli tüzelő érkezésekor, az ötvenes évek közepén. Szentgyörgyi Bálint készülő alkotásában egy fiatal nő férje meggyilkolását követően évekkel később felismeri egy liftben az egykori támadót, és feljelentést tesz. Bernáth Szilárd történetében egy fiatal férfi a forradalom utolsó napjaiban rohan, hogy megmentse sebesült szerelmét. Páskándi Géza Fábián Lajos megöletése című elbeszélését Puszt Tibor viszi filmre, Farkas György Nyírő József a Most már jöhetsz Jézuska című, a székely tanyavilágon játszódó novelláját filmesíti meg. Cibulya Nikol Semmelweis haláláról készít mozgóképet. Petrik András alkotásában a rendőrség és egy szuperhős megjelenése vet véget egy idillikus család tökéletes mindennapjainak. Odegnál Róbert kisfilmjében egy lány telefonjának szelfikamerája a fiatalok saját kinézetükkel kapcsolatos túlzó kritikáit mutatja be – valóban elferdítve. Miklauzic Bence filmjében egy egyedülálló édesanya rohan nyelvvizsgájára: a nő számára a sikeres vizsga a megélhetéséhez szükséges munka megszerzését is jelenti. Két idősíkban játszódik majd Béres László filmje: egy taxis harminc év távlatában kétszer is megmenti ugyanannak az embernek az életét. A határon túli nyertes pályázó filmtervében pedig nagy bajba sodorhat egy fiatal fotóst egy prostituáltról készített képe, az alkotást Antal Attila rendezi.

A Macskássy Gyula-pályázat tavalyi harmadik fordulójában tíz animáció részesült összesen 66,9 millió forint támogatásban. A zenei trendek illékonyságát mutatja be a távoli jövőben játszódó Acid című alkotás Koós Árpád rendezésében. Mesesorozatok újabb epizódjai készülhetnek el: folytatódik a Szőrmók Ovi (rendező: Miklósy Zoltán), a Hunor (r.: Klingl Béla), az Átjáró másvárosba (r.: Gelley Bálint Farkas), az Ahány király, annyi mese (r.: Szederkényi Bella) és a kis gesztenyegyerekről szóló sorozat, Kippkopp a hóban címmel (r.: Fabók Szilvia, Lerch Tamás). Új sorozatok első részeinek gyártására négy pályázó kapott támogatást. Mark Twain regénye nyomán Gyulai Líviusz készít animációt Egy jenki Arthur király udvarában címmel. Mogyeszt Muszorgszkij legismertebb zeneművének, az Egy kiállítás képeinek első tételét Fodor Veronika a műhöz írt szövegével és Szimonidesz Kovács Hajnalka illusztrációjával elevenítik meg (r.: Szórádi Csaba). Lugosi István animációjában a psziché iránt rajongó Doktor Traum álomgyűjteményének első darabját ismerhetik meg a nézők. Kelen Bálint meséje egy szörnyképző intézet kamaszrémeinek kalandjairól szól majd.

Médiafelügyeleti szankciók

A Médiatanács 100 ezer forintra bírságolta az RTL Klub médiaszolgáltatóját a termékmegjelenítési szabályok megsértése miatt. A csatorna 2017. október 21-én leadott High Life című műsorában egy szállodát népszerűsített szabálytalanul, reklámriport-szerűen, túl részletes információkat adva.

Szintén 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatóként működő Rádió Q (jelenlegi nevén Retro Rádió) médiaszolgáltatóját amiatt, hogy egy tavaly év végi adáshéten, hatósági szerződésével ellentétben kizárólag zenét játszott. Szöveges tartalmat, közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és mindennapi életet segítő műsorszámokat, hírműsorokat, nemzetiségieknek szánt műsorokat nem tett közzé, tehát a műsorrend speciális karakterisztikájára és a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó vállalásaiból semmit sem teljesített.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Frekvenciadöntés

A HOLD Rádiós és Televíziós Reklám Kft. kérelmére a testület öt évre, 2023. május 17-ig megújította a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi rádiós kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatási jogosultságát.