Médiatanács: 105 millió forint pályázható a történelmi dokumentumfilmek gyártását támogató felhíváson

Közzétéve: 2018. szeptember 20.

Elfogadta a történelmi dokumentumfilmek készítésének támogatásáról szóló idei, 105 millió forint keretösszegű pályázati felhívást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, emellett a rendszeresen jelentkező helyi és körzeti televíziós hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 107,2 millió forintot ítélt oda.

Idén is lehet pályázni történelmi, sporttörténeti dokumentumfilmek készítésére

Ebben az évben is meghirdeti a tanács a Nemeskürty István-pályázatot a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. Az archív tartalmak újrafelhasználásával készülő, történelmi vagy sporttörténeti eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó dokumentumfilmekre összesen 105 millió forintot különít el a testület, és 50-52 perc hosszúságú, önálló alkotások terveivel lehet jelentkezni. A szinopszisok beadási határideje október 18-a, az elkészült filmeket pedig 2020 végéig mutatják majd be az országos televíziók. A pályázat részletes kiírása megtalálható a mecenatura.mtva.hu oldalon.

107,2 millió forint helyi és körzeti televíziók rendszeres műsorainak gyártására

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programon belül a rendszeresen jelentkező hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására meghirdetett pályázat idei második fordulójában huszonkét helyi vagy körzeti televízió részére összesen 107,2 millió forintot ítélt oda. A támogatásból hírműsort készíthet hét médiaszolgáltató: a Debrecen Televízió, a TV Szentendre, a Tatai Televízió, a szarvasi Körös Televízió, a Karcag Televízió, a Zalaegerszegi Televízió és a Sopron Televízió. Közéleti magazin kategóriában nyolc szolgáltató, a Szentgál Televízió, a budapesti TV10 és ESTV, a Kiskőrös Televízió, a mórahalmi Móra-Net TV, a csornai Rábaközi Televízió, a Városi TV Mohács, illetve a Komló és Térsége Televízió pályázott eredményesen. Szintén hét televízió kap támogatást kulturális magazinműsorok gyártására: a Vásárhelyi Televízió Hódmezővásárhelyről, a Szombathelyi Televízió, a Halas TV Kiskunhalasról, a Keszthelyi Televízió, a Városi Televízió Eger, a Nyíregyházi Televízió és a Szolnok TV.

Bírságok kvótakötelezettségre vonatkozó adatszolgáltatás elmulasztása miatt

Meghosszabbított ügyintézési határidővel a Médiatanács még hét médiaszolgáltatóra szabott ki néhány tízezer forintos bírságot a 2018. január és május közötti időszakra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt. A médiahatósági ellenőrzések eredményeként a testület az augusztus 28-ai ülésén már kiszabott szankciókat az európai és a magyar művek arányaira vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettség megsértése miatt. Hét szolgáltatóval kapcsolatban, további kérdések tisztázása miatt szükség volt az ügyintézés határidejének meghosszabbítására. A teljes lista hamarosan megtalálható lesz a Médiatanács vonatkozó határozatai és jegyzőkönyvei között.

Folytatódik egy kaposvári kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati eljárása

A testület a Kaposvár 99,9 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázaton a beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata során a kért hiánypótlás teljesítése után a Mambó Rádió Kft.-t egyedüliként vette pályázati nyilvántartásba, tekintettel arra, hogy a másik két pályázó alakilag érvénytelen ajánlatot nyújtott be. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódhat.