Több mint 4 milliós bírságot rótt a Rádió 1-re a Médiatanács Balázsék miatt

Közzétéve: 2023. szeptember 8.

4 millió 150 ezer forintos bírságot szabott ki a Balázsék című reggeli műsor egyik adása miatt az NMHH Médiatanácsa. A testület jogsértést tárt fel hat különböző, a SkyShowtime streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban is.

A SkyShowtime kínálatában szereplő A boszorkány, a Babylon, a Chucky kultusza és az Overlord című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, amely kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó. A szolgáltató ezzel szemben a fenti alkotásokat „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak minősülnének.

Szintén nem megfelelő besorolással szerepelt a SkyShowtime hazai kínálatában „12+” korhatár-megjelöléssel ellátva a Barry Seal: A beszállító című film, amely a hazai szabályozás értelmében a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolandó. A Minyonok: Gru színre lép című alkotás esetében épp a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolást tette volna indokolttá annak tartalma és nyelvezete, ám azon 6-os karika szerepelt – állapította meg a Médiatanács.

A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a SkyShowtime felhasználói felületén nem teljesült. A szolgáltató műsorai csak regisztrált felhasználóknak, belépés után érhetők el. Itt a műsorszámok egyes ikonjain korhatári kategória nem szerepel, az csak akkor válik láthatóvá, ha a felhasználó az adott műsorszámra kattint. Mivel a SkyShowtime szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti az illetékes társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Egy bejelentés nyomán indult eljárás eredményeképp 4 millió 150 ezer forintos bírságot rótt ki a testület a Rádió 1 szolgáltatójára, a Balázsék című műsor március 17-én reggel sugárzott adásában elhangzottak miatt. A vizsgálat megállapította, hogy a reggel 6 és 10 óra között sugárzott adás nem felelt meg a szolgáltató által meghatározott III. korhatár-kategóriának, annak nyelvezete alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. Mivel a Rádió 1 hálózatosan működő, körzeti vételkörzetű szolgáltatás, így a reggeli műsorszámot 30, hálózatba kapcsolódó rádió közvetítette.

A Hír TV csatornán július 17-én többször adásba került híradóra érkezett panaszokban a bejelentők azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz­―ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel. A bejelentések nyomán lefolytatott hatósági ellenőrzés nem állapított meg jogsértést: a műsorban gyűlöletkeltésre, illetve kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg. A Médiatanács hatásköre hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel. A médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kikényszeríthető.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.