KRA-fejlesztés

A KRA használata 2022. június 23-ától módosult.

A KRA webes felületen történő elérésének kiváltására a hatóság KRA alkalmazást vezetett be, melynek célja a böngészőprogramok különböző fejlesztési irányaitól való függőség megszüntetése. A kliensprogram használata előtt az alkalmazást telepíteni kell. A SOAP-interfész a módosított, de kompatibilis specifikáció alapján használható maradt.

A KRA és a tesztrendszer használatához szükséges alkalmazást a KRA-eléréssel rendelkező felhasználók a következő oldalakról tölthetik le: kra.nmhh.hu/download/  illetve kra-test.nmhh.hu/download/

  • A felhasználó az új felhasználónév és elektronikus aláírás alkotta párral jogosult a KRA használatára, azaz megszűnt a hozzáférési tanúsítvány. Arra is lehetőség van, hogy a felhasználó az Ügyfélkapu (magyarorszag.hu) hitelesítését használja fel a KRA elérésére.
  • A digitális aláírás használata leegyszerűsödött, a bejelentkezéskor megadott aláíró tanúsítványt és jelszót az alkalmazás megjegyzi. Fontos változás, hogy egy aláíró tanúsítvány csak egy felhasználónévhez rendelhető.
  • Rugalmasabbá és egyszerűbbé vált a Tömeges tranzakció végzés. Egy táblázatban többféle tranzakció is kezdeményezhető, akár több szolgáltatóra, akinek a nevében a felhasználó jogosult eljárni.
  • Az irányítási listák az alkalmazásból egyszerűen letölthetők és bővült a lekérhető kimutatások köre is.
  • A szolgáltatóknak kijelölt számmezőkhöz a KRA rendszerben szolgáltatókódot is rendelünk.