KRA ügyfélszolgálati eljárások

A számhordozási Központi Referencia Adatbázis (KRA) eléréséhez a szolgáltatók és a felhasználók regisztrációját a KRA ügyfélszolgálat végzi. Az NMHH a KRA rendszer mellett teszt célokra és a szolgáltatói rendszerek fejlesztésének támogatására a szolgáltatók rendelkezésére bocsát egy teszt rendszert is, amelynek eléréséhez a szolgáltatók és felhasználók - KRA eléréséhez hasonló - regisztrációja szükséges.

Ha egy elektronikus hírközlési szolgáltató a hordozható számok tartományában telefonszámmal rendelkezik, a számhordozás megvalósítása érdekében csatlakoznia kell a KRA-hoz. A csatlakozási folyamat a szolgáltató és egy vagy több felhasználó regisztrációjának adminisztratív és műszaki lépéseit foglalja magába, majd egy együttműködési teszttel zárul. A csatlakozási folyamat lépéseit, a szolgáltató és az ügyfélszolgálat tevékenységeit és eljárásait a mellékelt Tájékoztató a KRA csatlakozási folyamatáról című dokumentum sorolja fel. A teszt feladatait a KRA együttműködési teszt feladatok dokumentum tartalmazza.

A KRA ügyfélszolgálat a KRA elérésével, a számhordozás és a KRA működésével kapcsolatban tájékoztatást és műszaki támogatást nyújt a szolgáltatók részére, valamint a KRA továbbfejlesztése és módosítása esetén lefolytatja az ezzel kapcsolatos szolgáltatói konzultációkat. Indokolt esetben a KRA ügyfélszolgálat a szolgáltató megbízásából hordozási műveleteket végezhet, ha a szolgáltató a KRA elérésében ideiglenesen akadályoztatva van.

A regisztrációval és a szolgáltatói adatokkal kapcsolatos adminisztratív ügyekben és hordozási megbízások esetében a szolgáltató által megbízott kapcsolattartó járhat el.

A KRA rendszer meghibásodását a szolgáltatók a KRA-hibabejelentő részére a közzétett elérhetőségeken jelenthetik be a hét minden napján 0:00-24:00 óráig.

A KRA-ügyfélszolgálat és a KRA-hibabejelentő eljárásai a következők:

  • Szolgáltató regisztrációja
  • Szolgáltatói adatok módosítása
  • Felhasználó regisztrációja
  • Felhasználói adatok módosítása
  • Megbízás számhordozási műveletek végrehajtására
  • KRA-hibabejelentés

A KRA ügyfélszolgálati eljárások illeték- és díjmentesek.