A Médiatanács kezdeményezi a Klubrádióval az ingyenesen használható frekvenciára vonatkozó hatósági szerződés aláírását

Közzétéve: 2014. február 6.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa gondoskodik arról, hogy zökkenőmentes legyen a Klubrádió frekvenciaváltása, és a rádió szolgáltatása folyamatosan elérhető maradjon a hallgatók számára. A testület a szerződés előkészítését követően e heti keddi ülésén döntést hozott arról, hogy a Klubrádió Zrt. kérelmének megfelelően a Budapest 92,9 MHz körzeti médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó hatósági szerződést, tehát ezen a frekvencián a szolgáltatás közösségi médiaszolgáltatásként való elismerését a felek 2014. február 13-án aláírják. A grémium az eljárás során figyelembe vette a Klubrádió Zrt. módosítási javaslatait.

Áthangolás: Budapest 92,9 MHz

A Médiatanács a Klubrádió Budapest 92,9 MHz-re vonatkozó műsorszolgáltatási szerződését hatósági szerződéssé alakította át, és közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el.

A Médiatanács elfogadta a rádió kérését, miszerint a Budapest 92,9 MHz körzeti frekvencián történő médiaszolgáltatást lehetővé tevő hatósági szerződést 2014. február 13-án írják alá a felek. Az új frekvencián történő médiaszolgáltatás és a törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében a Klubrádió Budapest 95,3 MHz-re vonatkozó kereskedelmi médiaszolgáltatási szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetésére a felek megállapodásának megfelelően szintén február 13-án kerül sor. A döntéseknek köszönhetően a Klubrádió hallgatóinak egyetlen percig sem kell nélkülözniük a műsort, teendőjük mindössze annyi, hogy 2014. február 14-én 0 órától a 95,3 MHz-ről a 92,9 MHz-re kell állítaniuk készülékeiket.

Együttműködés, megoldás

A Médiatanács a Klubrádiónak a frekvenciaváltás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében tett több javaslatát elfogadta, és a felek egyeztetésének megfelelően beépítette a szerződésbe.

Események lépésről lépésre

A Médiatanács a Fővárosi Ítélőtábla döntésének alapján 2013. október 30-án indította meg a hatósági eljárást a Budapest 92,9 MHz körzeti rádiós műsorszolgáltatási jogosultság hasznosítására vonatkozó szerződés hatósági szerződéssé való átalakítására és a Klubrádió közösségi médiaszolgáltatásként történő elismerésére. A grémium 2013. november 28-án küldte meg a Klubrádiónak a Budapest 92,9 MHz-re vonatkozó hatósági szerződés tervezetét, és az összeférhetetlenség megszüntetése érdekében annak a hatósági szerződésnek a közös megegyezéssel történő megszüntetését tartalmazó tervezetét, amely a rádió fennálló, Budapest 95,3 MHz-en működtetett szolgáltatására vonatkozik. A vonatkozó jogi szabályozás értelmében egyidejűleg egyetlen médiaszolgáltató sem rendelkezhet két frekvencián médiaszolgáltatási jogosultsággal azonos településen. A Klubrádió Zrt. 2013. december 3-án beadványában biztosította együttműködéséről a testületet, de felvilágosítást kért az eljárással kapcsolatban, december 16-án pedig a Budapest 92,9 MHz besugárzási tervének elkészítéséhez szükséges adatokért fordult a hatósághoz. A Médiatanács 2013. december 18-án kelt válaszlevelében tájékoztatta a Klubrádió Zrt.-t, hogy a frekvenciaváltásra – más, korábban frekvenciát váltó rádiókhoz hasonlóan – a médiaszolgáltatás megszakítása nélkül kerülhet sor, az NMHH pedig két napon belül szolgáltatta a kért adatokat.

A Klubrádió 2014. január 30-án érkezett beadványában további módosítási javaslatokat is előterjesztett, amelyeket a Médiatanács az eheti ülésén meghozott döntésével elfogadott hatósági szerződésbe beépített.

A Klubrádió közösségi médiaszolgáltatóként 2014. február 14-től ingyenesen sugározhatja adását a Budapest 92,9 MHz frekvencián.