Születésnapi tematikus animációs filmvetítések a mozivásznon és a televízió képernyőjén

Száz éves a magyar animáció

Közzétéve: 2014. augusztus 15.

null

A kiemelt kulturális jelentőségű magyar animáció 100. születésnapjáról emlékeznek meg 2014. augusztus 25-31. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a televízió képernyőjén, az M2-es csatornán. A centenáriumát ünneplő magyar animáció nemzetközi színtéren is három versenyfilmmel és kétszázötvenkét alkotással képviselteti magát augusztus 21-25. között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

Hunimation 5 kép

Pénteken sajtótájékoztatón jelentette be Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke (képünkön), hogy a magyar animáció 100. születésnapjára emlékezve augusztus 25-31. között egész hetes szakmai rendezvény várja az érdeklődőket. Karas Monika elnök a magyar animációs filmekről mint a kultúránk elvitathatatlan értékeiről szólva kiemelte: „Rendkívül fontosnak tartom azt, hogy a jelentőségéhez mérten ünnepeljük a magyar animációt. A hazai rajzfilmek és animációs alkotások ugyanis a nemzeti kultúránk emblematikus alkotásai, amelyek a múlt és jövő generációit kötik össze.”

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy Japán és Magyarország között élénk és gyümölcsöző kulturális kapcsolat áll fent, elsősorban a zene, ezen belül a komolyzenei oktatás területén. Az esemény kiváló alkalmat ad arra, hogy a több tízezer résztvevő találkozzon a magyar kreativitással, tudással, avval a kreativitással, amelynek az egyik fellegvára ma Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, többek között a beválogatott 3 versenyfilm is MOME-s diákok diplomamunkái. Az államtitkár hozzátette, hogy a fesztiválon való megjelenés támogatásával a kulturális diplomácia célja a japán–magyar művészeti egyetemek közötti kapcsolatok erősítése is.

Varsányi Ferenc, a Fecsegő tipegők Emmy-díjas supervisor rendezője és egyetemi tanár pozitív kezdeményezésnek tartja, hogy a Médiatanács az animációs szakmát nem csak pályázatokkal segíti, hanem katalizátorként hangsúlyt helyez arra, hogy a magyar alkotókat itthon is jobban megismerjék. Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az M2 televízió műsorán kiemelt filmvetítések szerepelnek. A sajtótájékoztatón Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója ismertette, hogy egy bő válogatást adnak a kint szereplő filmekből, így 113 rajzfilm lesz látható a moziban augusztus 25. és 31. között. A 16 blokk közül az egyiket japán animációs filmek teszik ki, amelyek a Kecskemétfilm közreműködésével a japán alkotók felajánlásával ingyenesen nézhetők, az NMHH támogatásával pedig a 15 blokkban látható filmekre, féláron lehet majd jegyeket vásárolni.

A kiforrott és szellemes technikai megoldások méltán teszik világhírűvé a magyar animációt, amelynek köszönhetően hazánk augusztus 21-25. között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége lesz. A nemzetközi biennálé programjában kiemelt helyet kapnak a magyar animációs filmgyártás jelentős alkotásai, rövid és egész estés animációs filmek, televízióreklámok, televízióműsorok és videoklipek kerülnek majd a vászonra a kezdetektől egészen napjainkig. A delegáció augusztus 19-én indul Magyarországról, és augusztus 26-án tér vissza, majd élményeiket és tapasztalataikat az Urániában szervezendő beszélgetések során is megosztják az érdeklődőkkel.

A fesztivál egyben az új alkotások szemléje és versenye is. Magyarország 3 alkotással is képviselteti magát, mindhárom pályamunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén készült diplomafilm. Bucsi Réka Symphony No.42 (2013, 09’34″) című filmjét augusztus 21-én, Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág (2013, 02’39″), valamint Gelley Bálint Otthon című alkotását augusztus 23-án vetítik. A három verseny filmet a hazai animációs filmhéten is megtekinthetik az érdeklődők.

Hunimation 4 kép

A japán-magyar találkozó célja, hogy a szakemberek képet alkothassanak arról, hogyan vált nemzetközileg sikeres művészeti ággá a magyar animáció, és tájékozódhassanak a filmes befektetési lehetőségekről. A kulturális partnerségnek köszönhetően mind a japán, mind a magyar fél számára várhatóan előnyös megállapodások születnek.

A részletes programot augusztus 19-től olvashatják az Uránia Nemzeti Filmszínház (www.urania-nf.hu) honlapján. A 15. Hirosimai Animációs Filmfesztivál hivatalos weboldalán a részletes program itt megtekinthető.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra programja keretében az országhatárokon belül támogatja a színvonalas magyar filmek elkészülését és népszerűsítését. 2011 óta a Macskássy Gyula-pályázaton összesen 488 millió forinttal támogatott 75 animációs filmet, a most induló Dargay pályázaton pedig 250 milliót költ sorozatok finanszírozására. Az eddig támogatott filmek már több fesztiválsikert tudhatnak magukénak.