A Médiatanács eredményt hirdetett három rádiós pályázaton

Közzétéve: 2019. május 2.

Öt évre meghosszabbította e heti ülésén az Orosháza 90,2 MHz helyi rádiós frekvencián működő Mega Rádió szolgáltatójának jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely egyúttal egy gödi, egy törökbálinti és egy dunaújvárosi rádiós pályázat eljárásaiban is eredményt hirdetett. A grémium emellett több médiafelügyeleti döntést is hozott.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A Médiatanács három, jelenleg használaton kívüli rádiós frekvencia közösségi hasznosítását célzó pályázati eljárásában hirdetett eredményt. Az FM 4 Rádió Kft. sugározhat a Törökbálint 97,6 MHz és a Göd 97,3 MHz frekvenciákon, utóbbinál egyedüliként pályázott. Mindkét frekvencián a budapesti Mária Rádió szól majd vételkörzet-bővítéssel. A Karc FM Média Kft. egyedüli pályázóként nyerte el a Dunaújváros 99,1 MHz frekvenciát, amelyen a Karc FM rádió vételkörzet-bővítéseként ad majd műsort.

Elfogadta a testület a Békés 94,4 MHz és a Budaörs 104,8 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi jellegű hasznosításáról szóló rádiós pályázati felhívások tervezeteit, amelyek május 2-ától, illetve május 8-ától érhetők el az NMHH honlapján.

A szolgáltató kérelmére a tanács további öt évvel – 2024. augusztus 1-ig – megújította az Orosháza 90,2 MHz helyi rádiós frekvencián működő Mega Rádió szolgáltatójának jogosultságát. A grémium hozzájárult az Eger 100,7 MHz-en működő helyi rádiós szolgáltató azon kérelméhez, hogy FM7 100.7-ről 100,7 – BEST FM-re módosítsák a szolgáltatás állandó megnevezését.

Médiafelügyeleti döntések

Az Ozone TV szolgáltatójára 130 ezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács helytelen korhatár-besorolás miatt: ugyanis az „Indonézia 4 arca – Toraja” című műsorának előzetesei az általuk népszerűsített műsor korhatár-besorolásával egyezően csak 21 és 5 óra között kerülhettek volna képernyőre. A testület tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Karcag FM szolgáltatóját, mert egy februári adáshetének vizsgálata alapján az általa vállaltaknál kevesebb műsoridőt szánt a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorelemeknek, továbbá kevesebb közszolgálati célú műsort, ugyanakkor több ismétlést tett közzé.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

A Kúria határozata alapján indult újabb eljárásban a testület azt állapította meg, hogy a TV2 betartotta a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét Tények című műsorában 2018. szeptember 12-én. A hatóság döntése szerint a kiegyensúlyozottságnak az adott műsorszám sorozatában kell megvalósulnia, tekintve, hogy a tájékoztatás egy olyan kiemelt jelentőségű eseményről – a Sargentini-jelentésről – szólt, amely nem mutatható be egyetlen műsorszámban. Az üggyel kapcsolatos vélemények és reakciók sem egyszerre születtek meg, a médiaszolgáltató is folyamatosan, az időbeliség sorrendjében tájékoztatta nézőit az eseményről.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.