Műsorfeliratozás, műsorok akadálymentesítése

A közszolgálati, illetve a jelentős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatók kötelesek meghatározott műsorszámaikat akadálymentesíteni, vagyis Magyarországon jelenleg a Duna, a Duna Word, az M1, az M2, az M3, az M4, az M5, valamint a TV2 és az RTL Klub adásait kell hallássérültek számára hozzáférhetővé tenni, feliratozással vagy jelnyelvi tolmácsolással ellátni. A kötelezően akadálymentesítendő programok között a törvény kiemeli a hírműsorokat, a közérdekű közleményeket, a politikai tájékoztató műsorokat, a politikai reklámokat és a fogyatékos személyekről szóló műsorszámokat.

Az Mttv. – köznapi nevén médiatörvény – 39. szakaszában megfogalmazott rendelkezések célja, hogy az esélyegyenlőség jegyében a közvélemény széles rétegének szánt, a nagy nyilvánosságot tájékoztató, szórakoztató és oktató funkciót is ellátó televíziós műsorok a hallássérült nézők számára is élvezhetővé, megérthetővé váljanak. A médiaszolgáltatók elsősorban teletext feliratot alkalmaznak, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya minimális. A feliratoknak a beszéddel szinkronban kell megjelenniük, és pontosan kell visszaadniuk az elhangzottak értelmét. A nem felvételről közzétett műsorszámokra esetében ésszerűen, elvárható módon pontos és szinkronban álló feliratozás szükséges. A műsorban elhangzottakat csak akkor lehet rövidített tartalmi összefoglaló formájában feliratozni, ha egyébként a felirat terjedelme a tartalom követését nem tenné lehetővé. A feliratozott műsorszámok előtt a médiaszolgáltatók kötelesek jelezni, hogy az érintett műsorszám feliratozott formában is elérhető a csatornához kapcsolódó teletext szolgáltatáson.

Az NMHH havonta ellenőrzi a fent említett csatornákon a hallássérültek számára hozzáférhető műsorszámokra vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesülésének vizsgálatát, a hatósági ellenőrzést hallássérült kódolók végzik, akik közül többen a feliratot használják segítségül az elhangzottak megerősítéséhez. Amennyiben a Hatóság az Mttv. 39. § megsértését tapasztalja a médiaszolgáltatókkal szemben, jogsértésenként több tízezer forintos bírságot alkalmaz, ezzel előmozdítva a törvényi előírások betartását.