Korhatárkarikák

A korhatárkarika nem díszítőeleme a képernyőnek, hanem a nézőnek szánt fontos információ

Korhatárkarikákat ma Magyarországon a mozifilmeken és a televíziós műsorokon láthatunk, amelyeket a műsorszolgáltatóknak kötelezően fel kell tüntetniük. A televíziós műsorok esetében maguk a szolgáltatók döntik el, hogy melyik korosztálynak ajánlott a műsor.

Ha bizonytalanok, akkor megküldhetik előzetes klasszifikációra a műsort a Médiatanácsnak, aki egyébként utólag is ellenőrzi a karikák helyes használatát. A mozifilmekre a karikákat előzetesen a Korhatárbizottság teszi fel, attól eltérni nem lehet.

Azon túl, hogy a kiskorúak egészséges lelki-szellemi fejlődésének biztosítása a cél, a médiatartalmakhoz való szabad hozzáférésen túl a tévénézők kezében ott a távirányító, azaz a döntés, a szabad műsorválasztás joga és ezzel együtt a káros tartalmak elkerülésének lehetősége is.

A felnőttek felelősségét támogatja a műsorválasztásban az is, hogy a televíziós műsorszámok, sőt mozikban vetített filmek, valamint a számítógépes vagy online játékok esetében is minden képernyőn vagy tárgyi csomagoláson megtalálhatók a korhatárkarikák, amelyek tájékoztatnak bennünket arról, hogy az adott médiatartalmak milyen korú gyermekeknek valók.